Clicks245
hr.news

Zašto? Svećenik se "oženio" dugogodišnjom prijateljicom na smrtnoj postelji

Otac J.-F. C., ženevski svećenik u Ženevi, preminuo je 25. travnja od limfoma, malo prije svog 63. rođendana.

Gotovo dva tjedna kasnije, 52-godišnja slikarica i bivša časna sestra izjavila je za 24heures.ch da je C. sklopio s njom građanski brak malo prije nego što mu je inducirana koma zbog njegove smrtne muke.

Njih su se dvoje upoznali dok je C. bio đakon, a ona redovnička sestra. Bili su prijatelji tokom 30 godina koje je obilježila "platonska strast" i "želja za čednošću", kako kaže 24heures.ch.

Svećenik je bio zadužen za veliku pastoralnu jedinicu u Ženevi koja se sastoji od četiri župe. Tijekom pogrebne službe, ženevski/friburški/Lausanne biskup Charles Morerod koji je znao za okolnosti, u svojoj je propovijedi spomenuo svećenikovu "vjernu i iskrenu prijateljicu tokom 30 godina".

Prema Cath.ch, listu švicarskih biskupa, odluka o "vjenčanju" odgovorila je na potrebu za "dosljednošću" i "priznanjem". Da je to istina, trebali su to učiniti 30 godina ranije. Vjerojatnije je da je svećenik bivšu sestru imenovao za nasljednicu, u tom je slučaju građanski brak oslobodio poreza na nasljedstvo, koji u kantonu Ženeva može iznositi čak 26%.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsPxncoqblde