Clicks25
ms.news

Adakah Francis Bersedia Untuk Pengakhiran?

Monsignor Fabiàn Pedacchio, setiausaha sulit Francis, mungkin telah pulangke bekas jawatannya dalam kongregasi bishops kerana Francis mempunyai perancangan.

Menurut MarcoTosatti.com (8 Disember), setiausaha kongregasi lantikan terkini, Archbishop Ilson Montanari yang berumur 60, yang lebih penting daripada pengawas, Kardinal Ouellet, yang ditentukan untuk bertugas di Salvador da Bahia, Brazil, di mana duduknya juga archbishop terkini, Murilo Krieger yang berusia 76 tahun. Pedacchio mungkin akan menjadi archbishop dan mengambil alih jawatan Montanari.

Ianya bukan tidak normal menunjukkan bahawa setiausaha Papal menjadi bisho hingga pada akhir tempoh pontifikat demi melindungi mereka daripada pembalasan yang mungkin berlaku.

Tosatti turut melihat nominasi Kardinal Tagle yang terkini dalam konteks ini.Di mana Tagle menggantikan Kardinal Filoni yang hanya berumur 73 tahun.

Francis mungkin ingin mendorong Tagle dan menberikan peluang untuknya menjana pengalaman dlama Curia Rom demi membuat rekomendasi agar dia (Tagle) menjadi pengganti yang berkemungkinan, inilah andaian Tosatti.

Gambar: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsNrtqbvklor