hr.news
185

Franjin intervju: Velike, prazne, apstraktne riječi

U jednom od svojih uvijek istih intervjua, ovoga puta za napuljske novine Il Mattino (18. rujna), Franjo je ponovio svoju nenormalnu tvrdnju da je "za Crkvu politika najviši oblik milosrđa".

Njegova Crkva "nije daleko od politike", rekao je, inzistirajući da je "daleko od sekularne politike, koja se shvaća kao propaganda ili igra moći" - dok se Franjina Crkva potpuno podređuje propagandnim oligarsima koji imaju posljednju riječ u politici.

Franjo je iznio i nerealnu viziju mirnog svijeta bez oružja, navodnu "devastaciju" okoliša i svoju ideologiju masovnog useljavanja. On želi međunarodne mirovne konferencije usmjerene na razoružanje i poziva na "globalna rješenja" [koja provodi koja teško naoružana sila?]

Upozorio je novine da se "ne ograniče na gotovo pornografski narativ zla koji vas hipnotizira i blokira" i dodao još jednu projekciju, rekavši da "ne možete biti previše puni sebe da biste imali prostora u sebi da uzmete narativ o stvarnosti."

S obzirom na Crkvu, sklonio se apstraktnim formulacijama, rekavši da je Crkva "uvijek na putu" [stvarno?] i da "mora ići naprijed" - iako je Franjina Crkva zapela u ideologiji Drugog vatikanskog sabora.

Slika: © Mazur, CC BY-NC-ND, #newsAmdraxznjy