Clicks264
hr.news

Tri stvari koje bih želio reći na Sinodi mladeži - maestro Aurelio Porfiri

Mnogi to ne znaju, ali u prošlosti sam sudjelovao na mnogim vatikanskim sinodama. Ne, nikada nisam bio otac sinode, ali bio sam orguljaš koji je pratio druge tijekom Hora Tertia. Nikad nisam imao priliku djelovati na tim sastancima i, s obzirom na ono što već nekoliko godina pišem, pretpostavljam da me niti u budućnosti neće pozvati.

Sad kad ulazim u svoje srednje godine, imam nešto za reći o sljedećoj Sinodi mladeži, doista, najmanje tri stvari. Budući da se ne mogu izraziti tijekom sinode, to ću učiniti na ovaj način:

1) Mladi, nemojte apsolutizirati svoju mladost. To je prolaz, vrijeme sazrijevanja prema odrasloj dobi. Oni koji sami hvale mlade, ili su cinični ili stariji. Zato ne mogu podnijeti "Mise mladeži". Mise su za sve, ne samo za dio Božjeg naroda.

2) Mladi, sjetite se da vam Papa kaže da ste protagonisti vlastite povijesti. Nemojte pasivno prihvatiti ono u što vas uvjeravaju dominantni narativi, uključujući neke priče prisutne u našoj Majci Crkvi. Zamolite Crkvu da izazove svijet, da postavlja pitanja, ako je potrebno, da se ne otopi u smrtnom zagrljaju svijeta.

3) Mladi, iskusite Tradiciju. Ne kažem "tradicionalizam" nego Tradicija, blago umjetnosti, ljepote, duhovnosti, molitve i kulture koju su naši očevi predali nama. Zapamtite, oni koji prigrle tradiciju, vide dalje. Primjećujem kako moj zemaljski život svakim danom postaje kraći. Vi ste moja nada, vi ste noge koje će nositi ono što smo vi i ja primili.

Slika: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-SA, #newsXqepddornb