ro.news
ro.news
1

Fréjus-Toulon: A fost ridicată interdicția de ordinare preoțească

Noul episcop coadjutor de Fréjus-Toulon, monseniorul François Touvet, în vârstă de 58 de ani, a anunțat, în numele Dicasterului pentru Cler, că interdicția de ordinări impusă de Francisc în aprilie …More
Noul episcop coadjutor de Fréjus-Toulon, monseniorul François Touvet, în vârstă de 58 de ani, a anunțat, în numele Dicasterului pentru Cler, că interdicția de ordinări impusă de Francisc în aprilie 2022 a fost ridicată cu efect imediat.
Primele ordinări vor avea loc la 21 ianuarie 2024. Vor urma alte ordinări, după un calendar care urmează să fie stabilit.
Anunțul lui Touvet arată că episcopul Dominique Rey, în vârstă de 71 de ani, a fost redus la o prezență decorativă. În același comunicat de presă, Rey s-a limitat la a-i invita pe credincioși să persevereze în "rugăciune, zel misionar și caritate" - orice ar însemna asta.
Imagine: François Touvet, Dominique Rey, Traducere AI
ro.news
1

Terapia milei: Francisc trimite în exil un episcop în vârstă de 83 de ani

Nunțiul din Brazilia, Giambattista Diquattro [care vorbește în numele lui Francisc], a ordonat episcopului de origine spaniolă José Luis Azcona Hermoso, 83 de ani, fost prelat de Marajó, să părăsească …More
Nunțiul din Brazilia, Giambattista Diquattro [care vorbește în numele lui Francisc], a ordonat episcopului de origine spaniolă José Luis Azcona Hermoso, 83 de ani, fost prelat de Marajó, să părăsească teritoriul fostei sale prelații (AciDigital.com, 10 decembrie).
Episcopul Azcona a fost la conducerea prelatura din 1987 până în 2016. În timpul Sinodului amazonian din 2019, el a fost una dintre puținele voci catolice. El a criticat apariția idolului Pachamama în timpul adunării și a remarcat că din documentele sinodului lipseau referințele la "Cristos răstignit" și la "păcat".
După retragerea sa, i-a succedat mai întâi episcopul Evaristo Spengler, iar la 3 noiembrie episcopul José Ionilton Lisboa de Oliveira, în vârstă de 61 de ani. De Oliveria își va prelua mandatul la 13 ianuarie.
Până atunci, episcopul Azcona va trebui să își părăsească locuința și teritoriul fostei sale prelații.
Imagine: José Luis Azcona Hermoso, facebook, Traducere AI
ro.news

Nebraska: Părintele Stephen Gutgsell asasinat

Kierre L. Williams, în vârstă de 43 de ani, un afro-american din Sioux City, Iowa, a fost arestat în urma uciderii, la 10 decembrie, a părintelui Stephen Gutgsell, în vârstă de 65 de ani. Gutgsell …More
Kierre L. Williams, în vârstă de 43 de ani, un afro-american din Sioux City, Iowa, a fost arestat în urma uciderii, la 10 decembrie, a părintelui Stephen Gutgsell, în vârstă de 65 de ani.
Gutgsell fusese pastor al bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Fort Calhoun timp de 11 ani. Kierre Williams a pătruns prin efracție în presbiteriul acestuia și a fost arestat ulterior la locul crimei.
Preotul a fost găsit înjunghiat în jurul orei 5 dimineața și a murit ulterior la spital. Liturghia de duminică a fost anulată.
În 2007, Gutgsell a pledat vinovat de furtul a 127.000 de dolari de la o altă parohie. A fost condamnat la eliberare condiționată, i s-a ordonat să plătească despăgubiri, s-a pocăit, iar ulterior a fost redistribuit.
Interesant este că fratele părintelui Gutgsell, părintele Michael Gutgsell, în vârstă de 74 de ani, a fost arestat în 2021 pentru furtul a mii de dolari de la un preot pensionar. El a pledat vinovat la acuzațiile de furt anul trecut.
Traducere AI
ro.news
1

25 de victime ale "milei" lui Francisc

Luisella Scrosati (LaNuovaBQ.it, 20 noiembrie) a publicat un rezumat al celor zece ani de epurări ale lui Francisc. Acestea sunt victimele sale: - Mai 2014: Arhiepiscopul José Luis Mollaghan (Rosario …More
Luisella Scrosati (LaNuovaBQ.it, 20 noiembrie) a publicat un rezumat al celor zece ani de epurări ale lui Francisc. Acestea sunt victimele sale:
- Mai 2014: Arhiepiscopul José Luis Mollaghan (Rosario, Argentina), pe atunci în vârstă de 68 de ani.
- Septembrie 2014: Episcopul Roger Ricardo Livieres (Ciudad del Este, Paraguay), atunci în vârstă de 69 de ani.
- Noiembrie 2014: Cardinalul Raymond Burke, prefect al Signaturii Apostolice, apoi 66 de ani.
- Noiembrie 2015: Episcopul Oscar Sarlinga (Zárate-Campana, Argentina), apoi 52 de ani.
- Septembrie 2016: Episcopul Mario Oliveri (Albenga-Imperia, Italia), atunci în vârstă de 72 de ani.
- Septembrie 2016: Episcopul de Curie Joseph Clemens, fost secretar al cardinalului Ratzinger, atunci 69 de ani.
- Iunie 2017: Arhiepiscopul Alfredo Zecca (Tucumán, Argentina), apoi 67 de ani. - Iulie 2017: Cardinalul Gerhard Müller, prefect al CDF, atunci 69 de ani. - Iunie 2018: Arhiepiscopul Héctor Aguer (La Plata, Argentina), apoi 75 de ani. - Octombrie …More
ro.news
126

Benedict se alătură

Fostul Benedict al XVI-lea se va alătura în privat cu Francisc și cu majoritatea episcopilor din lume în sfințirea Rusiei și Ucrainei pe 25 martie, dar nu va fi prezent la Sfântul Petru. Arhiepiscopul …More
Fostul Benedict al XVI-lea se va alătura în privat cu Francisc și cu majoritatea episcopilor din lume în sfințirea Rusiei și Ucrainei pe 25 martie, dar nu va fi prezent la Sfântul Petru.
Arhiepiscopul Georg Gänswein a dat această informație pentru CatholicNewsAgency.com.
Imagine: 2010 © M.Mazur/www.thepapalvis, CC BY-NC-SA, #newsMiwkzqbftz
ro.news
55

Predicate Evangelium: mai mult centralism, mai multă birocrație, un Papă dictator

PE 44 reduce Secretariatul de Stat la un „secretariat papal”, a observat IlSismograf.Blogspot.com (20 martie). Până acum, „Cardinalul Secretar de Stat” l-a prezidat (Pastor Bonus 40). Mai nou, este „…More
PE 44 reduce Secretariatul de Stat la un „secretariat papal”, a observat IlSismograf.Blogspot.com (20 martie).
Până acum, „Cardinalul Secretar de Stat” l-a prezidat (Pastor Bonus 40). Mai nou, este „condus de secretarul de stat” (PE 45) care, prin urmare, poate fi un laic.
PE umflă semnificativ organigrama, deși pretinde că face contrariul.
Pastorul Bonus al lui Ioan Paul al II-lea prevedea:
• 9 Congregații
• 3 Tribunale
• 12 Consilii Pontificale
= 24 de entități + Secretariatul de stat PE prevede: • 3 Tribunale • 6 organe economice • 3 Birouri • 16 Congregații (denumite acum: Dicasteriu) = 28 de entități + Secretariatul de stat Abordarea birocratică excesivă a lui Francisc de sus în jos introdusă cu zeci de Motu Proprio a creat probleme care probabil vor crește. Imagine: © wikicommons, CC BY-SA, #newsXahmxwoyau
ro.news
55

Francisc laudă - sau batjocorește? - Mantila

Francisc l-a primit pe 18 martie pe noul ambasador al Spaniei la Sfântul Scaun, activistul de stânga și fostul ministru al educației Isabel Celaá, care a fost contestată pentru poziția ei pro- …More
Francisc l-a primit pe 18 martie pe noul ambasador al Spaniei la Sfântul Scaun, activistul de stânga și fostul ministru al educației Isabel Celaá, care a fost contestată pentru poziția ei pro- homosexualitate și anti-familie.
Conform protocolului, Celaà era îmbrăcata în negru purtând o mantilă. Francisc a comentat în afara protocolului: „Vă mulțumesc foarte mult că ați venit cu peineta.”
În lumea hispanică, Peineta este pieptenele decorativ purtat sub mantila, sub dantelă.
#newsPthfbyrvmw
ro.news
48

Catolicii ard doi cardinali

Credincioșii siro-malabari din Ernakulam, India, – evident instigați de preoți influențați de jurnaliști – au ars pe 17 martie manechinele a doi cardinali într-o dispută de liturghie, relatează …More
Credincioșii siro-malabari din Ernakulam, India, – evident instigați de preoți influențați de jurnaliști – au ars pe 17 martie manechinele a doi cardinali într-o dispută de liturghie, relatează AsiaNews.it.
Manechinele i-au reprezentat pe Cardinalul Siro-Malabar Alencherry și pe Prefectul Bisericilor Răsăritene Sandri.
Protestatarii se opun cerințelor ritului lor de a celebra liturghia cu fața spre Dumnezeu. Abuzul liturgic de a se îndepărta de Dumnezeu a început acum 50 de ani.
Alencherry și Sandri propuseseră un compromis pe care îl refuză. Conflictul arată că secularismul subminează rapid Biserica indiană.
#newsXtxhsktyfh
ro.news
40

„Reforma” curiei a lui Francisc s-a încheiat

Francisc a publicat în sfârșit Praedicate Evangelium (PE), Constituția Apostolică despre Curia Romană (250 de articole). Deoarece Credința nu este importantă pentru Francisc, Dicasterul Vatican nu va …More
Francisc a publicat în sfârșit Praedicate Evangelium (PE), Constituția Apostolică despre Curia Romană (250 de articole).
Deoarece Credința nu este importantă pentru Francisc, Dicasterul Vatican nu va mai fi Congregația pentru Doctrina Credinței așa cum ar trebui să fie, ci un „Dicasteriu pentru Evanghelizare”, care va fi prezidat de Francisc.
Este creat din Propaganda Fidei (Cardinal Tagle) și Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare (Arhiepiscopul Fisichella). Pentru a provoca conflicte, Tagle și Fisichella vor deveni amândoi pro-prefecți, dar prioritate i se acordă lui Fisichella.
Congregația pentru Doctrina Credinței, retrogradată, va absorbi Comisia pentru Protecția Minorilor.
Cel mai important: Secretariatul de Stat rămâne central.
Elemosineria Apostolica va deveni „Departamentul pentru Caritate.”
Consiliul Pontifical pentru Cultură și Congregația pentru Educație Catolică sunt fuzionate.
Potrivit PE, clericii și religioșîi din Curia Romană sunt numiți doar pentru cinci ani, …More
ro.news
42

Zilele lui Zanchetta în închisoare

Fostul episcop din Orán Gustavo Zanchetta este ținut la baza operațională a poliției din Taranto din Orán, scrie ElTribuno.com (11 martie) După sentință, Zanchetta a fost dus cu o mașină privată la …More
Fostul episcop din Orán Gustavo Zanchetta este ținut la baza operațională a poliției din Taranto din Orán, scrie ElTribuno.com (11 martie)
După sentință, Zanchetta a fost dus cu o mașină privată la fața locului.
Nu există celule în această clădire, doar camere cu băi. Zanchetta este ținut departe de alți deținuți. El va fi transferat la Unidad Carcelaria din Orán când un spațiu din închisoarea supraaglomerată va fi eliberat.
A circulat o fotografie care îl arată pe Zanchetta la fereastra locației sale actuale.
#newsFprpbkbxkq
ro.news
43

Cardinalul Bergoglio a sabotat conversia anglicanilor

Damian Thompson a publicat pe Twitter.com (16 martie) o comunicare din 2015 a unui episcop anglican din America de Sud în care susținea că Francisc, în calitate de cardinal din Buenos Aires, nu dorea …More
Damian Thompson a publicat pe Twitter.com (16 martie) o comunicare din 2015 a unui episcop anglican din America de Sud în care susținea că Francisc, în calitate de cardinal din Buenos Aires, nu dorea că anglicanii să se convertească.
Bergoglio i-a spus anglicanului că el preferă personal ca anglicanii să rămână în cadrul denominației lor și că „recunoaște ordinele anglicane” care nu sunt recunoscute de Biserica care consideră episcopii și preoții anglicani ca laici.
#newsKcwgbzfxfp
ro.news
63

Sinod german: membru al Consiliului Cardinal „Nu prea îngrijorat”

Cardinalul din Bombay Oswald Gracias, în vârstă de 77 de ani, membru al Consiliului Cardinal al lui Francisc, a fost invitat la o recentă adunare a episcopilor germani. Vorbind cu Katholisch.de (7 …More
Cardinalul din Bombay Oswald Gracias, în vârstă de 77 de ani, membru al Consiliului Cardinal al lui Francisc, a fost invitat la o recentă adunare a episcopilor germani.
Vorbind cu Katholisch.de (7 martie), deținut de episcopii germani, el a mărturisit că este „nu prea informat” despre situația din Germania, dar nu credea că va exista o schismă din cauza Sinodului de acolo: „Eu” nu sunt prea îngrijorat de Biserica din Germania”. Are „un lider puternic și gânditori clari [sic!]”. Au mai existat dezacorduri și înainte [de ex. în Reforma], a spus el.
Gracias face bine să tacă, pentru că doar în 2020 Misereor, agenția de ajutor a episcopilor germani, a plătit în total 21,11 milioane de euro episcopilor indieni.
El este mai sincer despre țara sa: „Vocațiile noastre sunt în declin” – ceea ce nu este surprinzător având în vedere superficialitatea în liturghie și în cler.
Imagine: Oswald Gracias, © wikicommons CC BY-SA, #newsRlmwmjkpii
ro.news
53

Prea multă muncă: Episcopul crede că douăsprezece botezuri pe an creează o „situație dificilă”

Adeptul homosexualității Franz-Josef Overbeck, care își câștigă existența ca episcop de Essen, Germania, a delegat sâmbătă 17 asistenți pastorali de sex feminin și 1 bărbat ca „miniștri extraordinari …More
Adeptul homosexualității Franz-Josef Overbeck, care își câștigă existența ca episcop de Essen, Germania, a delegat sâmbătă 17 asistenți pastorali de sex feminin și 1 bărbat ca „miniștri extraordinari ai botezului.”
Overbeck a explicat că reacționează „la o situație dificilă din punct de vedere pastoral”. Slujitori extraordinari (= obișnuiți) de botez există în întreaga lume numai în Essen. CIC 230.3 spune că laicii pot boteza „atunci când nevoia Bisericii o justifică și lipsesc slujitorii.”
Această nevoie poate fi calculată. Statisticile din 2020 ale Eparhiei Essen indică 2.827 de botezuri și 502 de preoți și diaconi. Adică 5,6 botezuri pe an pentru fiecare ministru. Dacă se numără doar clerul activ (216 preoți, 34 diaconi), este de 11/12 botezuri pe an (= unul pe lună).
Imagine: press pictures - Nicole Cronauge | Bistum Essen, #newsDpbihyuyds
ro.news
46

Episcopul Schneider cere unirea cu Francisc

Episcopul Athanasius Schneider încurajează toți episcopii să se unească la consacrarea lui Francisc din 25 martie a Rusiei și Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei - chiar și în absența a unei invitații …More
Episcopul Athanasius Schneider încurajează toți episcopii să se unească la consacrarea lui Francisc din 25 martie a Rusiei și Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei - chiar și în absența a unei invitații oficiale din partea lui Francisc.
Într-o declarație din 16 martie, Schneider se referă la cererea din 1917 a Maicii Domnului de la Fatima către sora Lucia, conform căreia consacrarea Rusiei la Imaculata trebuie să fie făcută de către Papă împreună cu toți episcopii catolici din lume.
În pregătirea pentru sfințire, Schneider a scris o rugăciune de novenă care va fi recitată până atunci: English.
Imagine: © Mazur/catholicnews.org.uk, CC BY-NC-ND, #newsJudjnkmdac
ro.news
35

Western Values™: toalete de analiză ale Parlamentului UE

În timp ce este în desfășurare un război care ar putea arunca în aer lumea și pe care UE nu arată intenția de a-l opri, prioritățile ale parlamentului UE de săptămâna trecută au fost „o analiză a …More
În timp ce este în desfășurare un război care ar putea arunca în aer lumea și pe care UE nu arată intenția de a-l opri, prioritățile ale parlamentului UE de săptămâna trecută au fost „o analiză a distribuției și a designului toaletelor Parlamentului.”
Scopul este „de a evalua necesitatea de a le adapta la cerințele tuturor genurilor, inclusiv măsuri precum furnizarea de toalete neutre din punctul de vedere al genului.”
Parlamentul a votat un raport anual 2020 privind „egalitatea între femei și bărbați”, care cere ca „genul” să fie luat în considerare „în fiecare buget și în fiecare politică” a UE.
Ea cere paritate în recrutarea personalului, utilizarea unui limbaj neutru din punct de vedere al genului și „includerea genului” în discursuri.
#newsWoaxkprvlv
ro.news
66

Francisc „concelebrează” cu un preot

Francisc a participat la Euharistia din 12 martie pentru aniversarea a 400 de ani de la canonizarea lui Ignatie de Loyola la Biserica iezuită romană Chiesa del Gesù. Euharistia a fost prezidată de …More
Francisc a participat la Euharistia din 12 martie pentru aniversarea a 400 de ani de la canonizarea lui Ignatie de Loyola la Biserica iezuită romană Chiesa del Gesù.
Euharistia a fost prezidată de părintele Arturo Sosa, generalul iezuiților, în timp ce Vaticanul anunțase că Francisc va prezida.
Francisc ar fi putut să participe la Euharistie cu mozzetta și patrafir, dar nu a făcut-o. De vreme ce nu era îmbrăcat liturgic, ar fi trebuit să stea în afara prezbiteriului, dar nu a făcut-o – deși era prezent cineva mai important decât el.
Deodată, în timpul sfințirii, din senin, Francisc a început să „concelebreze” întinzându-și mâna. VaticanNews.va a scris că Francisc „a concelebrat”.
În Novus Ordo merge orice, ceea ce înseamnă că toată legislația liturgică a Novus Ordo Vatican este o glumă.
Imagine: Screenshots: MessaInLLatino.it, #newsMdpzwzwfnu
ro.news
46

Uciderea a șase iezuiți: mandat de arestare pentru fostul președinte

Un tribunal din El Salvador a dispus arestarea fostului președinte Alfredo Cristiani, 74 de ani (Rtve.es, 11 martie). Omul de afaceri educat din Georgetown s-a implicat în Alianța Republicană Naționalistă …More
Un tribunal din El Salvador a dispus arestarea fostului președinte Alfredo Cristiani, 74 de ani (Rtve.es, 11 martie).
Omul de afaceri educat din Georgetown s-a implicat în Alianța Republicană Naționalistă, sponsorizată de SUA, care lupta cu Frontul de Eliberare Națională Farabundo Martí, susținut de sovietici.
Cristiani a fost președinte între 1989-1994, punând capăt războiului civil din Salvador în 1992.
El este acuzat de uciderea în 1989 a șase iezuiți și a soției și fiicei îngrijitorului, în vârstă de 16 ani, la Universitatea Iezuită din America Centrală din San Salvador. Documentele desecretizate au arătat că CIA știa de planurile guvernului de a ucide iezuiții.
Deocamdată nu se știe unde se află Cristiani.
Imagine: Alfredo Cristiani, 1989 © wikipedia, CC BY, #newsKdparguahr
ro.news
64

Arhiepiscopul se opune războiului lui Francisc împotriva Bisericii

Episcopul de Arecibo Daniel Fernández Torres a fost demis pentru că a apărat obiecția de conștiință față de „obligația morală ridicolă” a lui Francisc de a fi vaccinat cu seruri nesigure Covid, …More
Episcopul de Arecibo Daniel Fernández Torres a fost demis pentru că a apărat obiecția de conștiință față de „obligația morală ridicolă” a lui Francisc de a fi vaccinat cu seruri nesigure Covid, arhiepiscopul pensionat Héctor Aguer a scris într-o declarație din 9 martie.
Biserica lui Francisc nu este preocupată de Dumnezeu sau de evanghelizare, „ci doar de impunerea „noilor paradigme” și de aderarea la principiile unei Noi Ordini Mondiale.”
Nedreptatea comisă împotriva lui Fernández este pentru Aguer „un exemplu clar al modului în care Biserica merge înapoi față de ceea ce ar trebui să fie misiunea ei.”
În urmă cu câțiva ani, Aguer a predicat clerului din Arecibo Exercițiile spirituale și a văzut cum înflorește o eparhie „când episcopul ei este un om al lui Dumnezeu, credincios marii tradiții ecleziale”. El adaugă că „Roma nu este interesată de asta.”
Aguer speră [în zadar] că „această măsură nedreaptă și draconiană” nu va duce la distrugerea atâtor inițiative catolice din Arecibo. El …More
ro.news
53

White Raven: Arhiepiscopul își îndeplinește datoria - Se va răzbuna Francisc asupra lui?

Arhiepiscopul din Southwark John Wilson, în vârstă de 53 de ani, Anglia, a anulat îndoctrinarea pe 7 martie a homosexualului Simon James Green la școala John Fisher din Purley, făcând presa oligarhilor …More
Arhiepiscopul din Southwark John Wilson, în vârstă de 53 de ani, Anglia, a anulat îndoctrinarea pe 7 martie a homosexualului Simon James Green la școala John Fisher din Purley, făcând presa oligarhilor furioasă.
Pe 3 martie, Wilson a publicat o declarație în care a evaluat că spectacolul a căzut „în afara domeniului de aplicare a ceea ce este permis într-o școală catolică”. Şefii şcolii au votat oricum să meargă înainte. Așadar, Arhiepiscopia a anulat evenimentul și a înlăturat un număr de guvernatori de fundație.
Îndoctrinarea lui Green din 9 martie la școala primară Gravesend's St John's a fost, de asemenea, anulată. Wilson a reacționat din cauza unei campanii de conștientizare a CatholicTruthScotland.com (1 martie) explicând că îndoctrinarea lui Green îi induce în eroare pe băieți să creadă că comportamentul sexual care este condamnat de Hristos este „normal și bun.”
Imagine: John Wilson © Archdiocese of Southwark, CC BY-SA, #newsSfxexwuqmi
ro.news
42

Episcopii nordici îi mustră pe germani

Conferința Episcopilor Nordici este îngrijorată de Calea Sinodală Germană, scriu episcopii într-o scrisoare către episcopul german Bätzing, președinte (NordicBishopsConference.org, 9 martie). Semnată …More
Conferința Episcopilor Nordici este îngrijorată de Calea Sinodală Germană, scriu episcopii într-o scrisoare către episcopul german Bätzing, președinte (NordicBishopsConference.org, 9 martie).
Semnată de prelați precum Kozon (Copenhaga), Arborelius (Stockholm), Eidsvig (Trondheim), Tencer (Reykjavik), Grgic, (Tromsø), cea mai mare parte a scrisorii este scrisă pe un ton blând, recunoaște misionarii germani și mulțumeste pentru
banii, primiți de eparhiile scandinave din Germania.
Cu toate acestea, scrisoarea spune că Credința Bisericii trebuie păstrată intactă și că „trebuie să ne oprim” la problemele care contestă „părți neschimbate ale învățăturii Bisericii”, cum ar fi preoția, hirotonirea feminină și conceptele imorale ale sexualității.
„Adevărata reformă a Bisericii a constat întotdeauna în apărarea, explicarea și punerea în practică credibilă a doctrinei catolice întemeiate pe revelația divină și pe Tradiția autentică - nu în urma spiritului vremurilor“, scriu ei.
Deja episcopii …More