hu.news
hu.news
1

Bergoglio banánköztársasága: Rupnik még mindig a listán van

Marko Rupnik atya a 2024-es Annuario Pontificio, a Vatikán évkönyvében még mindig jezsuitaként és az ellentmondásos Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Dikasztérium tanácsadójaként szerepel. …More
Marko Rupnik atya a 2024-es Annuario Pontificio, a Vatikán évkönyvében még mindig jezsuitaként és az ellentmondásos Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Dikasztérium tanácsadójaként szerepel. A jezsuitákból 2023 júniusában kizárták, és azzal vádolják, hogy mintegy két tucat nővérrel fajtalankodott vagy paráználkodott. Ferenc foggal-körömmel védi őt.
AI fordítás
hu.news
192

Franciaország: Ouellet bíboros elítélése ellen tiltakozik a Vatikán

Matteo Bruni vatikáni szóvivő április 13-án megerősítette, hogy az államtitkárság jegyzéket küldött a Szentszékhez akkreditált francia nagykövetségnek Marc Ouellet bíboros nemrég Franciaországban …More
Matteo Bruni vatikáni szóvivő április 13-án megerősítette, hogy az államtitkárság jegyzéket küldött a Szentszékhez akkreditált francia nagykövetségnek Marc Ouellet bíboros nemrég Franciaországban történt elítélésével kapcsolatban.
A jegyzék szerint a Szentszék a sajtóból értesült a lorient-i bíróság döntéséről egy polgári perben, amely Marie Ferréol nővér (Sabine de la Valette) elbocsátására vonatkozik a Pontcallec-i domonkos nővérekből, akik a római rítusról a Novus Ordo-ra készülnek áttérni.
Ouellet-t arra kötelezték, hogy fizessen Marie nővérnek több mint 180.000 eurót, de állítólag soha nem kapott semmilyen idézést a bíróságtól.
Ferenc nevében apostoli vizitációt tartott a Pontcallec-i nővéreknél. A vizitáció végén Marie nővért elbocsátották a közösségből.
Az államtitkár zárszava: "A lorient-i törvényszék bármilyen döntése nemcsak a mentelmi jog releváns kérdéseit vethette volna fel, hanem ha a belső fegyelemről és a vallási intézethez való tartozásról döntött volna, az a katolikus …More
hu.news
112

Blogger: Vatikáni Bíróság ejti az ügyet

A Vatikáni Büntetőbíróság pénteken egy rövid (kevesebb mint 30 perces) tárgyaláson kijelentette, hogy nem rendelkezik hatáskörrel a Marco Perfetti blogger (SilereNonPossum.com) elleni ügyben. A …More
A Vatikáni Büntetőbíróság pénteken egy rövid (kevesebb mint 30 perces) tárgyaláson kijelentette, hogy nem rendelkezik hatáskörrel a Marco Perfetti blogger (SilereNonPossum.com) elleni ügyben. A vádak szerint Ferenc szidalmazásával és titkok közlésével/közzétételével vádolták.
A bíró úgy ítélte meg, hogy "hatáskör hiányában" "nem kell eljárni" az alperes ellen. Perfetti nem volt jelen a bíróságon.
Az eredeti feljelentést Angelo Chiorazzo olasz üzletember tette, aki részt vesz a Ferenc által kívánt első római "Gyermekek Világnapja" (május 25-26.) előkészítésében. Perfetti néhány, erről a napról szóló cikke a panasz részét képezte.
Furcsa, hogy egyáltalán volt tárgyalás, hiszen már az ügyész számára is világos volt a tárgyalás megkezdése előtt, hogy a vatikáni bíróságnak nincs hatásköre. Még furcsább, hogy a vádlottat nem tájékoztatták és nem is idézték be a tárgyalásra.
AI fordítás
hu.news
177

Az egyház elutasítja az EU által Afrikában támogatott dekadenciát

Az Etiópiai Vallásközi Tanács február 12-én nyilatkozatot adott ki a kormányra gyakorolt "európai nyomás" ellen a homoszexuális propaganda miatt - írja a LeSalonBeige.fr (március 29.). Az európai …More
Az Etiópiai Vallásközi Tanács február 12-én nyilatkozatot adott ki a kormányra gyakorolt "európai nyomás" ellen a homoszexuális propaganda miatt - írja a LeSalonBeige.fr (március 29.).
Az európai rezsim (EU) egy 2016-ban az AKCS-országokkal (Afrika-Karib-térség és Csendes-óceáni térség országai) kötött tízéves gazdasági együttműködési megállapodást használ fel arra, hogy elősegítse a dekadenciát Afrikában.
A szöveg passzusai "ellentmondanak az etióp nép vallási és kulturális értékeinek" - jegyzi meg a közlemény.
Például a megállapodás 36. cikkének (2) bekezdésében említett "szexuális és genetikai egészség és jogok" kifejezés közvetlenül kapcsolódik a meg nem született gyermekek meggyilkolásához, a nemi szervek megcsonkításához, a gyermekek perverziójához és a házasságtörés elősegítéséhez.
Az etióp ortodox Tewahedo Egyház állandó zsinata február 12-én elítélte a "nyugati országok" homoszexuális bűnökre való nyomulását. Felszólította a kormányt, hogy a társadalom védelme érdekében ne …More
hu.news
204

PiusX: A svájci püspökök távol maradnak Huonder temetéséről

A svájci püspökök nem vesznek részt a néhai Vitus Huonder churi püspök április 17-i temetésén a X. Pius Papi Társaság francia nyelvű szemináriumában, Ecône-ban. Miután nyugdíjba vonult mint Novus …More
A svájci püspökök nem vesznek részt a néhai Vitus Huonder churi püspök április 17-i temetésén a X. Pius Papi Társaság francia nyelvű szemináriumában, Ecône-ban.
Miután nyugdíjba vonult mint Novus Ordo püspök, Huonder az utolsó öt évét a X. Pius Papi Testvériségnél töltötte. 2020. szeptember 24-én a Mária Szeplőtelen Szíve szemináriumi templomba való áthelyezése előtt abban a papok kriptájában akart temetkezni, ahol Marcel Lefebvre érseket (megh. 1991), a Testvériség alapítóját temették el.
Egyedül Huonder utódja Chur püspökeként, Monsignore Joseph Bonnemain, aki Huondernek köszönheti karrierjét, még fontolgatja a részvételt, de "nem mint Chur püspöke". Mivel a jelek szerint el tudja választani püspöki felszentelését a személyétől, eredeti szakmájaként, orvosként vehetne részt.
A Kath.ch, a svájci püspökök hivatalos portálja, amelynek új főszerkesztője protestáns, a hevesen katolikusellenes honlap, a Kath.ch számolt be a püspökök kifogásairól. Mgr Bonnemain és Felix Gmür bázeli püspök …More
hu.news
213

Dolan bíboros "kegyes Rihanna" gúnyolja az apácákat

A 36 éves Rihanna Fenty, a karibi Barbadosról származó, mérsékelten tehetséges énekesnő ismét kigúnyolta a katolikus hitet azzal, hogy egy amerikai magazin tavaszi számának címlapjára prostituált …More
A 36 éves Rihanna Fenty, a karibi Barbadosról származó, mérsékelten tehetséges énekesnő ismét kigúnyolta a katolikus hitet azzal, hogy egy amerikai magazin tavaszi számának címlapjára prostituált és apáca közötti ruhát öltött.
Az apácafátyolnak látszó, de a mellkas tájékán sok bőrt mutató, kéjes arckifejezésű ruhát visel. A közösségi médiában a kommentelők nem voltak elragadtatva a megjelenésétől, "dehumanizálónak", "megalázónak" és "vallási gúnynak" nevezték.
Az egyik felhasználó azt írja, hogy "annyira unja már ezeket a szentségtelen képeket". Egy másik: "Szeretem Rihannát, de soha nem fogom megérteni a megszállottságát a vallási képek szexualizálásával kapcsolatban". Megint egy másik felhasználó: "Isten bocsásson meg neked".
2018-ban Fenty a Met-gálán mitrában jelent meg, és Dolan New York-i bíboros azzal viccelődött, hogy tőle kölcsönözte. "Nagyon kecses volt" - mondta Dolan, akinek a szája gyakran gyorsabban működik, mint az agya.
AI fordítás
hu.news
149

Nyolc hónap után: Sako bíboros visszatér Bagdadba

Az iraki káldeus egyház feje, Louis Raphaël Sako katolikus pátriárka április 10-én bejelentette, hogy visszatért bagdadi székhelyére. Bagdadot 2023 augusztusában hagyta el, miután a szunnita kurd …More
Az iraki káldeus egyház feje, Louis Raphaël Sako katolikus pátriárka április 10-én bejelentette, hogy visszatért bagdadi székhelyére.
Bagdadot 2023 augusztusában hagyta el, miután a szunnita kurd Abdul Latif Rashid elnök visszavonta Mgr. Sako egyházfői állami elismerését, és nyolc hónapot száműzetésben töltött a kurdisztáni Erbilben.
Mgr. Sako a bagdadi síita muszlim Mohammed Shia al-Sudani miniszterelnök személyes meghívására tért vissza.
A pátriárka úgy méltatta a meghívást, mint "egy ezer mérföldes út első lépését". Sako továbbra is nyugtalan az iraki elnök tettei miatt, és továbbra is keresi az elismerést, amitől megfosztották.
Kép: Louis Raphaël Sako © Mazur CC BY-NC-ND, AI fordítás
hu.news
290

Ferenc már járni is alig tud - ambiciózus utazást tervez az ázsiai és csendes-óceáni térségbe

Ferenc szeptember 2-13. között Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba tesz apostoli utat - jelentette be a Vatikáni Sajtóiroda (április 12.). Szeptember 3-6. között Jakartába …More
Ferenc szeptember 2-13. között Indonéziába, Pápua Új-Guineába, Kelet-Timorba és Szingapúrba tesz apostoli utat - jelentette be a Vatikáni Sajtóiroda (április 12.).
Szeptember 3-6. között Jakartába, 6-9. között Port Moresbybe és Vanimóba, 9-11. között Dilibe, 11-13. között pedig Szingapúrba látogat, ez lesz pápasága leghosszabb útja. Korábban 2020-ra terveztek hasonló útvonalat, de a kovászhisztéria miatt határozatlan időre elhalasztották.
A 87 éves Ferencnek rendszeresen légúti fertőzései vannak, és kerekesszékre szorul. Hosszú utak megtétele ebben az állapotban elképzelhetetlennek tűnik.
Kép: © Mazur, CC BY-NC-ND, AI fordítás
hu.news
330

Sarah dicséri az afrikai püspököket, amiért ellenálltak Ferenc homoszexuális propagandájának

Robert Sarah bíboros, az intelligencia és feddhetetlenség szempontjából az egyik vezető bíboros, dicsérte a kameruni püspököket a Ferenc homoszexuális pszeudo-áldozataival szembeni "bátor és …More
Robert Sarah bíboros, az intelligencia és feddhetetlenség szempontjából az egyik vezető bíboros, dicsérte a kameruni püspököket a Ferenc homoszexuális pszeudo-áldozataival szembeni "bátor és prófétai" december 21-i nyilatkozatukért.
"Önök a lelkipásztori szeretet művét végezték azzal, hogy rámutattak az igazságra" - mondta. A bíboros jelenleg Kamerunban tartózkodik, ahol április 9-én a püspöki konferencia székhelyén, Mvolyéban tartott programadó beszédet, amelyet a Diakonos.be oldalon tett közzé.
"Téves és nevetséges", hogy "egyesek Nyugaton" [beleértve Ferencet is] azt állítják, hogy a kameruni püspökök valamilyen "kulturális partikularizmus" nevében cselekedtek - tisztázta Sarah. Azt állították, "az intellektuális neokolonializmus logikájával", hogy az afrikaiak "még" nem állnak készen arra, hogy "kulturális okokból" "megáldják" a bűnt - mondta: "Mintha a Nyugat előnyt élvezne az elmaradott afrikaiakkal szemben".
A valóságban az afrikai püspökök "az egy Úr, az egyház egy hitének nevében …More
hu.news
211

Ferenc születésnapi üdvözletet küldött egy hírhedt homoszexuális propagandistának

Ferenc méltatta az április 4-én elhunyt Thomas Gumbleton püspököt állítólagos "pásztori, jó pásztori tanúságtételéért" - írja az NcrOnline.com (április 10.). A prelátus 94. születésnapjára …More
Ferenc méltatta az április 4-én elhunyt Thomas Gumbleton püspököt állítólagos "pásztori, jó pásztori tanúságtételéért" - írja az NcrOnline.com (április 10.).
A prelátus 94. születésnapjára január 26-án írt levelében Ferenc azt a nagyon is spirituális üzenetet adta át, hogy "a rossz gazok soha nem halnak meg". Gumbleton 1968-tól 2006-os nyugdíjba vonulásáig Detroit segédpüspöke volt.
Merev és ideológiai homoszexuális aktivista volt, és Krisztus tanításától eltérően gondolkodott, például a nők nem létező felszenteléséről.
A homoszexuális propagandista Joseph Tobin, alias Newark érseke intézte el, hogy Ferenc írjon a "legendás püspöknek" - mondta Sue Sattler nővér, Gumbleton közeli barátja.
Ha Gumbleton Krisztus hűséges szolgája lett volna, Ferenc soha nem írt volna neki.
AI fordítás
hu.news
236

A cél megvalósult: Egy divatcég "bocsánatot kér" az istenkáromló videóért

A spanyol divatcég Zara nemrégiben közzétett egy videót, amelyben modelleket mutatnak Malaga tartomány különböző templomaiban, köztük a katedrálisban. A díszleteket és a jelmezeket a nagyhét …More
A spanyol divatcég Zara nemrégiben közzétett egy videót, amelyben modelleket mutatnak Malaga tartomány különböző templomaiban, köztük a katedrálisban.
A díszleteket és a jelmezeket a nagyhét ihlette. A malagai egyházmegye április 7-én közleményt adott ki, amelyben panaszkodott a vallási érzelmek megsértésére, és perrel fenyegette meg a céget.
Április 9-én, miután minden célt elértek, és a videó megkapta a kívánt figyelmet, a Zara "bocsánatot kért". Azt állította, hogy "minden ember tisztelete a vállalat kultúrájának alapvető eleme".
A Zara szóvivője hozzátette azt a sántító kifogást, hogy a videó "nem az anyavállalat hivatalos tartalma", és hogy a felelősség kizárólag a szóban forgó Zara-üzlet alkalmazottait terheli.
AI fordítás

Megint: Gänswein lesz a nuncius?

Ferenc úgy döntött, hogy a 67 éves Georg Gänswein érsek lesz a nuncius - számol be Ferenc barátja, Elisabetta Piqué a LaNacion.com.ar (április 11.). "A kettejük közötti feszültségek ellenére" - …More
Ferenc úgy döntött, hogy a 67 éves Georg Gänswein érsek lesz a nuncius - számol be Ferenc barátja, Elisabetta Piqué a LaNacion.com.ar (április 11.).
"A kettejük közötti feszültségek ellenére" - írja - "Ferenc úgy döntött, hogy tiszta lappal indul és új kezdetet és küldetést ad Benedek egykori magántitkárának, Georg Gänswein német érseknek, aki ezért hamarosan nuncius lesz a világ valamelyik részén".
Jelentését "a Vatikánban keringő indiszkrét megjegyzésekre [pletykákra]" alapozta, amelyeket "hitelesnek" talált. Ferenc úgy döntött, hogy Mgr. Gänsweint egy egyelőre meg nem nevezett országba nevezi ki nunciatúrára.
Lehetséges, hogy ez csak egy álhír, hogy elterelje a figyelmet Ferenc méltatlan kirohanásairól legújabb könyvében, az "El Sucesor - Mis recuerdos de Benedicto XVI" című könyvében, amelyben mocskolja Monsignore Gänsweint és az egyház más prelátusait.
AI fordítás

Blogger a Vatikánban

Marco Felipe Perfetti olasz bloggert (SilereNonPossum.it) a Vatikán Ferenc "rágalmazásával" és állítólag titkok felfedésével vádolja. Perfetti egy fiatal római ügyvéd, akinek kiváló kapcsolatai …More
Marco Felipe Perfetti olasz bloggert (SilereNonPossum.it) a Vatikán Ferenc "rágalmazásával" és állítólag titkok felfedésével vádolja.
Perfetti egy fiatal római ügyvéd, akinek kiváló kapcsolatai vannak a vatikáni pletykacsatornán. A Vatikántól soha nem kapott levelet, nemhogy betekintést az ügyészi aktákba, pedig a per április 12-én kezdődik, de a médiából értesült a vádról.
"Teljesen meglepődtem, azért is, mert az irodánk nem az ő államukban van, így jogsegélykérő levelet kellett volna küldeni" - mondta a FattoQuotidiano.it-nek.
A vatikáni igazságügyi promóter, Alessandro Diddi az Ansa.it-nek megerősítette a per hírét és a "rágalmazás" bűncselekményét. Perfetti hozta nyilvánosságra a Marko Rupnik atya elleni vádakat.
AI fordítás

31 évesen halt meg a leendő vatikáni diplomata

31 éves korában elhunyt a fiatal kameruni pap, René Gaston Ayihi Tsimi, írja a FarodiRoma.it (április 11.). Az elhunyt a Vatikán leendő diplomatáit képző Pápai Egyházi Akadémia hallgatója volt. …More
31 éves korában elhunyt a fiatal kameruni pap, René Gaston Ayihi Tsimi, írja a FarodiRoma.it (április 11.).
Az elhunyt a Vatikán leendő diplomatáit képző Pápai Egyházi Akadémia hallgatója volt.
Salvatore Pennacchio érsek, a Pápai Egyházi Akadémia elnöke azt írta, hogy a Gemelli klinikára szállításakor egy Szent János Pálról készült képet adott neki. Ayihi mindig az éjjeliszekrényén tartotta, a pompeji Szűzanya képe mellett.
Ayihi 1992. július 13-án született Mbandjockban, Obala egyházmegyében (Kamerun). Filozófiát Otéléban, teológiát pedig a római Pápai Urbánus Egyetemen tanult, ahol kánonjogi licenciátust is szerzett.
A 2020. augusztus 22-én történt felszentelése után 2021 júliusáig Nkomotou-ban segédpap volt. Ugyanebben a hónapban kinevezték egyházmegyéje alkancellárjává, és ezt a tisztséget Rómába való visszatéréséig töltötte be.
2023. szeptember 26-án megkezdte tanulmányait a Pápai Egyházi Akadémián, majd a Pápai Lateráni Egyetemen kánonjogi doktorátust szerzett.
Temetése április 13…More

Ferenc pápa brazil sámánt fogadott

Ferenc április 10-én audiencián fogadta Davi Kopenawa janomami sámánt. Egy nappal korábban a vatikáni újság felhívta a figyelmet arra, hogy a közeli aranybányák miatt a yanomami közösségek nagyfokú …More
Ferenc április 10-én audiencián fogadta Davi Kopenawa janomami sámánt.
Egy nappal korábban a vatikáni újság felhívta a figyelmet arra, hogy a közeli aranybányák miatt a yanomami közösségek nagyfokú higanyszennyezést szenvednek el az Amazonas vidékén. Az újság nem tett említést ezen emberek lelki jólétéről.
Kopenawa arra kérte Ferencet, hogy támogassa Lula da Silva elnök erőfeszítéseit az "illegális bányászat" elleni küzdelemben, mire Bergoglio elnök azt válaszolta, hogy beszélni fog Lulával.
AI fordítás

Rimini püspöke megünnepli a transzvesztiták láthatóságának napját

A homoszexuális aktivista Nicolò Anselmi, akit Ferenc 2022 novemberében "Rimini püspökévé" nevezett ki, részt vett egy nyilvános tüntetésen a homoszexuális bűnök mellett (RayNews.it, április 7.). …More
A homoszexuális aktivista Nicolò Anselmi, akit Ferenc 2022 novemberében "Rimini püspökévé" nevezett ki, részt vett egy nyilvános tüntetésen a homoszexuális bűnök mellett (RayNews.it, április 7.).
Ez az első alkalom, hogy egy olasz püspök ilyen szintre süllyedt. Anselmi arról ismert, hogy topless szeminaristákkal játszik topless.
Az a propagandaesemény, amelyen Anselmi megjelent, az Arcigay Rimini által a Marecchia parkban nemrégiben szervezett transzvesztita "láthatósági nap" volt. Az eseményen Anselmi azt mondta: "Valószínűleg még hosszú út áll előttünk, de az evangélium és Jézus azt az utat mutatta nekünk, hogy valóban mindenkit befogadjunk [helyesen: valóban mindenkit megtérésre vezessünk]".
"Jó itt lenni, nekem kötelességnek is tűnik, mert Isten valóban mindenki Atyja" - állította, miközben a János 8:44 szerint: "Ti atyátoké, az ördögé vagytok, és azt akarjátok tenni, amit atyátok akar. Gyilkos volt kezdettől fogva, nem tartja meg az igazságot, mert nincs benne igazság. Amikor …More

Váratlanul elhunyt az 59 éves kinevezett püspök

A skóciai Dunkeld egyházmegye egyházmegyei adminisztrátora, Kevin Golden kanonok április 10-én, szerdán 13 órakor jelentette be, hogy az 59 éves Martin Chambers tiszteletes álmában elhunyt. Ferenc …More
A skóciai Dunkeld egyházmegye egyházmegyei adminisztrátora, Kevin Golden kanonok április 10-én, szerdán 13 órakor jelentette be, hogy az 59 éves Martin Chambers tiszteletes álmában elhunyt.
Ferenc csak február 2-án nevezte ki Chamberst a skóciai Dunkeld új püspökévé. Április 10-én kellett volna elhagynia plébániáját, és április 27-én szentelték volna püspökké.
Chambers-t a Galloway-i egyházmegye papjává szentelték. Felszentelése után számos plébánián szolgált, többek között 2004 és 2009 között misszionáriusként az ecuadori Guayaquilban.
2018-tól az egyházmegyei hivatások hivatalát és az állandó diakónusok folyamatos képzésével foglalkozó egyházmegyei hivatalt is vezette.
Mgr Chambers utolsó plébániáján, a skóciai Troonban halt meg, ahová 2023-ban nevezték ki. Az utolsó előtti Eucharisztia, amelyen április 8-án, William McMillan temetésén elnökölt, még mindig elérhető az interneten (alább).
AI fordítás

Könyörtelen hanyatlás: Hat ír egyházmegye háromra csökkent

Írország nyugati részén hat egyházmegyét három püspök fogja vezetni. A szeizmikus változást április 10-én jelentették be, a püspöki karban bekövetkező változásokkal együtt. Írország 26 …More
Írország nyugati részén hat egyházmegyét három püspök fogja vezetni. A szeizmikus változást április 10-én jelentették be, a püspöki karban bekövetkező változásokkal együtt. Írország 26 egyházmegyére oszlik, amelyek lényegében változatlanok a 12. század óta.
A hat nyugati egyházmegye három püspökkel marad. A 65 éves tuami érsek, Francis Duffy veszi át a killalai egyházmegyét, míg a 76 éves killalai püspök, John Fleming nyugdíjba vonul.
Az elphini Kevin Doran püspököt Achonry apostoli adminisztrátorává nevezik ki. Achonry jelenlegi püspökét, az 52 éves Paul Dempsey atyát leváltják és lefokozzák dublini segédpüspökké.
Már 2022 májusában az 53 éves clonferti püspök, Michael Duignan Galway és Kilmacduagh püspöke is lett.
Az ír nuncius, Luis Mariano Montemayor érsek Luis Mariano Montemayor "új kihívásokról" és az "erőforrások egyesítéséről" beszélve, hogy "növeljék a vitalitást", szépíti a korábban katolikus ország masszív hanyatlását. Teljes egyesülésre akkor kerül sor, "ha ez a folyamat még …More
Kapisztrán
Ez a folyamat is igazolja, hogy a végső idők eseményeihez elérkezett az emberiség. Az igaz Egyház fokozatosan "kis, hűséges maradékká" zsugorodik,…More
Ez a folyamat is igazolja, hogy a végső idők eseményeihez elérkezett az emberiség. Az igaz Egyház fokozatosan "kis, hűséges maradékká" zsugorodik, pápa nélkül, de hithű papokkal, hívekkel, a Bergoglió vezette hamis egyház pedig összeomlik.

Bergogliai zűrzavar: Pápa a pápa ellen

Bergoglio/Fernández: "A halálbüntetés sérti minden ember elidegeníthetetlen méltóságát, függetlenül a körülményektől. Ebben a tekintetben fel kell ismernünk, hogy a halálbüntetés határozott …More
Bergoglio/Fernández: "A halálbüntetés sérti minden ember elidegeníthetetlen méltóságát, függetlenül a körülményektől. Ebben a tekintetben fel kell ismernünk, hogy a halálbüntetés határozott elutasítása megmutatja, hogy milyen mértékben lehetséges elismerni minden emberi lény elidegeníthetetlen méltóságát, és elfogadni, hogy helye van ebben a világegyetemben. Ha én nem tagadom meg ezt a méltóságot a legrosszabb bűnözőktől, akkor senkitől sem fogom megtagadni."
II. János Pál (Evangelium Vitae): "A büntetésnek nem szabad a tettes kivégzésének végsőkig fajulnia, kivéve a feltétlenül szükséges eseteket: más szóval, ha másképp nem lenne lehetséges a társadalom védelme." A büntetésnek nem szabad a végsőkig fajulnia.
János Pál II. katolikus egyház katekizmusa: "[A Szentírás és] az Egyház hagyományos tanítása megalapozottnak ismerte el a törvényes közhatalom azon jogát és kötelességét, hogy a bűnözőket a bűncselekmény súlyának megfelelő büntetésekkel büntesse, nem kizárva szélsőségesen súlyos …More

Franciaország: X. Pius pap perben

A Szent X. Pius Papi Társulat 58 éves papja, az Egyesült Államok korábbi elöljárója (2008-2014) április 4-én a franciaországi Gap város büntetőbírósága előtt jelent meg. Azzal vádolják, hogy …More
A Szent X. Pius Papi Társulat 58 éves papja, az Egyesült Államok korábbi elöljárója (2008-2014) április 4-én a franciaországi Gap város büntetőbírósága előtt jelent meg.
Azzal vádolják, hogy 2003 és 2006 között Franciaországban, majd 2013 és 2018 között egy családon belül kiskorúakhoz ért illetlen módon, fiatalokkal végzett munkája során.
A vádlott azt mondta, hogy "mindig is küzdött ez ellen a vonzalom ellen", és - talán azért, hogy másokat hibáztasson tetteiért - azt állította, hogy már 1998-ban többször is riasztotta a testvériséget.
A Testvériség szerint azonban csak 2014-ben hívták fel a figyelmüket a pap kétértelmű és helytelen viselkedésére. Az elöljárók azonnal eltávolították a papot az apostoli munkából. Azóta a testvériségen belül megfelelő fegyelmi ellenőrzés alatt áll.
2019-ben, amikor a testvériség elöljárói tudomást szereztek a bíróságok hatáskörébe tartozó bűncselekményekről, feljelentést tettek a rendőrségen, és megerősítették a fegyelmi felügyeletet.
A cselekményeket (…More