sl.news
41

McCarrickovo poročilo nasprotuje Frančiškovem, ki pravi "nič nisem vedel"

Poročilo McCarricka trdi, da do leta 2017 nihče - vključno s Parolinom, Ouelletom, Becciujem ali nadškofom Viganòjem - Frančišku ni predložil kakršne koli "dokumentacije" v zvezi z obtožbami proti McCarricku.

"Frančišek je slišal le, da so se pred imenovanjem McCarricka v Washington pojavile neke vrste obtožbe in govorice v zvezi z nemoralnim ravnanjem z odraslimi."

In "Ker je verjel, da je trditve že pregledal in zavrnil papež Janez Pavel II. in se je dobro zavedal, da je bil McCarrick aktiven v času papeža Benedikta XVI., papež Frančišek ni videl potrebe po spremembi pristopa, ki so ga sprejeli že nekaj let prej." To je v nasprotju z Viganovo izjavo iz leta 2018, v kateri navaja, da je Frančiška leta 2013 osebno obvestil o zlorabah McCarricka.

Izjava poročila, da je Frančišek slišal za "obtožbe in govorice", vendar je mislil, da so "že bile zavrnjene", je v nasprotju s trditvami, ki jih je Frančišek dal Valentini Alazraki v svojem intervjuju leta 2019, v katerem je dejal: "... o McCarricku nisem vedel nič, seveda nič."

Temu je dodal še: "Večkrat sem rekel, da nisem vedel ničesar, nisem imel pojma. Veste, da o McCarricku nisem vedel prav nič, sicer o tem ne bi molčal."

Slika: © Mazur, catholicnews.org.uk CC BY-NC-SA, #newsVkvemggkwc