Clicks8
ms.news

Helah Kotor Di Sebalik Keranda Mahaguru?

Kematian Mahaguru bagi Order of Malta, Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, dikelilingi dengan pelbagai misteri, tulis MarcoTosatti.com (5hb Mei).

Pada lewat pagi 29hb April, ketika Dalla Torre meninggal di klinik ARS Medica, Rome, ibu kota Order tersebut menerima emel dengan tiga kandungan berserta:

1. Surat daripada Komander Tertinggi yang meminta doa untuk Dalla Torre.

2. Konvokasi untuk November luar biasa untuk General Chapter of the Order untuk kelulusan usul "reformasi" yang berkontroversi diturunkan tandatangan oleh Dalla Torre.

3. Surat daripada Chanselor Tertinggi, Boeselager yang memaklumkan bahawa draf untuk "reformasi perlembagaan" telah dihantar ke Vatican.

Tosatti bertanyakan bagaimana Dalla Torre dapat menandatangani konvokasi tersebut ketika kematian dan meletakkan penggantinya successor di bawah kekangan, lebih-lebih lagi draf “reformasi”tidak penah dilihat oleh ksatria yang berkelayakan.

Bagi Tosatti, ini merupakan bau intrik istana. Tambahnya, bahawa jam tepat kematian Dalla Torre tidak pernah diindikasikan sebagai kebiasaan, namun hanya suatu generik “selepas tengah malam.”

Di sebalik ini, Tosatti melihatkan pertempuran antara ksatria berkelayakan yang ingin kekalkan Order sebagai institusi keagamaan, dan axis-Jerman angkuh yang ingin menjadikan Order kepada NGO sekular.

Kini, orang Jerman boleh menggunakan kematian Dalla Torre sebagai cip tawar-menawar untuk meneruskan “reformasi” kerana Dalla Torre “sangat ingnkannya.”

#newsXujjfcoqpe