Clicks39
jamacor

Komentar Evanđelja: U ljubavi poslušni

Evanđelje četvrtka V. Vazmenog tjedna i komentar.

ISUS KRIST

Evanđelje Iv 15, 9-11

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.«

Komentar

I dalje smo vrlo pažljivi na ove Isusove riječi izrečene tijekom Posljednje večere. Oni su poput njegova duhovnog zavjeta, upućenog njegovim najbližim učenicima. Zamišljamo njegov pogled koji prati povjerenje što dolazi iz dubine njegova srca, tako da su urezana u naše. Isus nam je također govorio o cjelovitom sjedinjenju između Njega i Oca; stoga je ljubav Oca i Sina ista. Ljubav je izlivena u naša srca (usp. Rimljanima 5,5) kako bi joj se moglo uzvratiti, jer voljeti znači željeti dobro voljenog. Isus svojom ljubavlju želi naše dobro, a mi tom istom ljubavlju također želimo njegovo dobro. Kako je važno ne izaći iz te struje ljubavi!

Da bismo to učinili, obvezujemo se da ćemo držati Isusove zapovijedi, koje je i sam prakticirao prije nego što ih je propovijedao: neprestana molitva, dobra djela učinjena pred Bogom, oproštenje neprijateljima, čistoća srca, čiste oči, pažnja na potrebe drugoga kao na svoje vlastite, odvajanje zemaljskih dobara itd. Prakticirati sva ova učenja, koja možemo sažeti u Propovijedi na gori (usp. Mt 5-7), znači ostati u ljubavi prema Bogu.

Možemo misliti da vrijedimo malo, a čini se da još manje vrijedi ono što možemo učiniti da odgovorimo božanskoj ljubavi. Tako je to smatrao sveti Josemaría u Putu: Kako je malo jedan život da ga prineseš Bogu! (usp. sveti Josemaria, Put, 420), ali Isus ne očekuje velike podvige. Štoviše, osjeća sklonost prema mališanima, nesposobnima za gotovo sve. Zato nas tješi prispodoba o talentima: „Valjaš slugo dobri i vjerni; u malome si bio dobar, nad mnogim ću te postaviti: uđi u radost gospodara svoga“(Matej 25:21), u neizrecivu radost božanske ljubavi. Nikada nam neće nedostajati milosti Duha Svetoga da ostanemo vjerni i tako budemo u mogućnosti moliti se s psalmistom: „Ti mi pokazuješ put života, pun radosti u tvojoj prisutnosti, vječne sreće s tvoje desne strane" (usp. Ps 16 : 11).

Evanđelje

Joseph Boira / Photo: Pexels - Andrea Piacquadio

opusdei.org/…-hr/gospel/evangelio-feria-v-quinta-semana-pascua/

facebook

twitter

print

email

epub