sl.news
sl.news
16

Španski škofje zaupali "katoliško vzgojo" nekdanjemu duhovniku

Antonio Roura Javier je novi direktor sekretariata škofovske komisije za izobraževanje in kulturo v Španiji. Odločitev je bila sprejeta na zadnjem plenarnem zasedanju španskih škofov. V uradni biografiji …More
Antonio Roura Javier je novi direktor sekretariata škofovske komisije za izobraževanje in kulturo v Španiji.
Odločitev je bila sprejeta na zadnjem plenarnem zasedanju španskih škofov.
V uradni biografiji je Roura predstavljen kot "laik iz škofije Getafe".
Antonio Roura je bil skoraj dvajset let učitelj katoliške religije in filozofije na javnih srednjih šolah v skupnosti Madrid.
Je soavtor več knjig o zgodovini filozofije in katoliške religije ter člankov o šolskem sožitju.
Že več kot deset let pripravlja izobraževalni dnevnik na papirju in je pedagoški vodja Sterga, virtualnega orodja za načrtovanje šolskih domačih nalog.
Trenutno je direktor revije Religión y Escuela, ki jo izdaja SM-PPC, ki izdaja tudi protikatoliško revijo Vida Nueva.
Roura Javier je nekdanji duhovnik madridske nadškofije. Če bi bil veren duhovnik, ki je obhajal sveto mašo, bi mu škofje ukazali, naj živi pod mostom. Prevajanje umetne inteligence
sl.news
19

Nova Zelandija: Novozelandski redemptoristi izločeni iz Transalpine

Škof Michael Gielen iz Christchurcha na Novi Zelandiji je prisilil Transalpske redemptoriste, ki obhajajo mašo v rimskem obredu, da zapustijo škofijo. Z odlokom z dne 14. julija jim je bila odvzeta …More
Škof Michael Gielen iz Christchurcha na Novi Zelandiji je prisilil Transalpske redemptoriste, ki obhajajo mašo v rimskem obredu, da zapustijo škofijo.
Z odlokom z dne 14. julija jim je bila odvzeta tudi duhovniška sposobnost v škofiji. Odlok začne veljati takoj: "Vsaka služba [...] bo nedovoljena, liturgična praznovanja pa bodo nedovoljena - torej zunaj cerkvenih pravil."
Redemptoristi so obtoženi "duhovne in psihološke zlorabe" ter "nedovoljenih" eksorcizmov.
Nekdanji škof Robert McGuckin iz avstralskega mesta Toowoomba je novembra 2023 opravil apostolsko vizitacijo. Nato je vatikanski dikasterij za redovništvo poslal priporočila škofu Gielenu, ki jih je zdaj z veseljem sprejel.
Gielen obljublja, da bo z 21. julijem v Kaiapoiju poskrbel za "novo ureditev pastoralne oskrbe ter obhajanja evharistije in drugih zakramentov za skupnost tradicionalne latinske maše".
Prevajanje umetne inteligence
sl.news
60

Karmeličanke, "papeževe prijateljice", se morajo odpovedati

11. julija 2024 je mati Marija Magdalena de San Juan de la Cruz, predstojnica samostana San José y Santa Teresa de Lucena v Španiji, "z veliko žalostjo in obžalovanjem" sporočila, da se je "naše …More
11. julija 2024 je mati Marija Magdalena de San Juan de la Cruz, predstojnica samostana San José y Santa Teresa de Lucena v Španiji, "z veliko žalostjo in obžalovanjem" sporočila, da se je "naše poslanstvo tukaj končalo".
Karmel je v Luceni že 412 let, vendar je sedanja stavba zgrajena leta 1966. V samostanu so ostale le še tri nune, četrta je pred kratkim odšla. Tri nune bodo premeščene v karmel Cabrera v škofiji Salamanca.
V sporočilu je priorica zapisala, da imajo "neprecenljivo podporo škofa" in papeža Frančiška, ki jim je s svojimi "pogostimi telefonskimi klici" večkrat izkazal "bližino in neprecenljivo podporo".
Razmerje sega v čas, ko je bil Bergoglio nadškof v Buenos Airesu. Takrat je navezal prijateljske stike z materjo Adriano de Jesús Crucificado, ki je bila tedaj redovnica.
Bergoglio je obiskal samostan, da bi se z njo osebno pogovoril. Prav tako je poklical v samostan, ko je izvedel za njeno skorajšnjo smrt septembra 2023. Po poročanju portala DiocesisDeCordoba.es je Frančišek …More
sl.news
39

Švica: Onesnaževanje cerkva je postalo stvar navade

Včeraj zjutraj je bilo ugotovljeno, da je aureola Jezusa Kristusa na baročni Pieti v kapeli svetega Petra v starem mestnem jedru Luzerna v Švici ponovno poškodovana. Ena od treh Kristusovih aureol, …More
Včeraj zjutraj je bilo ugotovljeno, da je aureola Jezusa Kristusa na baročni Pieti v kapeli svetega Petra v starem mestnem jedru Luzerna v Švici ponovno poškodovana.
Ena od treh Kristusovih aureol, tista na kroni Kristusove glave, je bila ukradena. To se dogaja v rednih časovnih presledkih in že ničkolikokrat.
Včasih je nasilno odstranjen eden, včasih dva ali vsi trije žarki. Vedno znova jih popravijo in okrepijo. Vedno znova se žagajo ali trgajo nosilci.
Rezultat ni ne zaščita (zaščita stekla) ne nadzorna kamera in verjetno tudi ne policijska prijava.
Luzern pripada baselski škofiji, ki jo pri življenju umetno vzdržuje državni cerkveni davek.
Prevajanje umetne inteligence
sl.news
96

Mosebach: Frančišek vlada napačno in protislovno

Nemški pisatelj Martin Mosebach je za La Verità (7. julij) spregovoril o rimski maši. Ključne točke - Pri vsaki liturgiji ali verovanju sta vsebina in oblika, v kateri je predstavljena, neločljivi. Ko …More
Nemški pisatelj Martin Mosebach je za La Verità (7. julij) spregovoril o rimski maši. Ključne točke
- Pri vsaki liturgiji ali verovanju sta vsebina in oblika, v kateri je predstavljena, neločljivi. Ko se spremeni oblika, se spremeni tudi vsebina.
- Z glavo verujemo le v manjši meri. Vera v posvečeno hostijo se kaže s klečanjem itd. Ukinjanje oblik češčenja, začenši s Pavlom VI, je močno spodkopalo vero v evharistijo. V mnogih primerih je vera celo izginila, ne da bi prišlo do kakršne koli formalne "spremembe nauka".
- Za mlade vera, omejena na nezavezujoče pastoralne pogovore, ni dovolj. V rimski maši iščejo versko izkušnjo. Hierarhi mlade katoličane obtožujejo "verskega ekstremizma", ne da bi upoštevali razloge, ki mlade vodijo k maši.
- Dejstvo, da pri novomašnem bogoslužju duhovnik moli, medtem ko gleda na vernike, spremeni molitev, ki je bila včasih namenjena Bogu, v pogovor z verniki. Že samo ta sprememba usmeritve spremeni molitev v nekaj povsem drugega.
- Novus Ordo je postal …More
sl.news
96

Javne molitvene vigilije za odkupnino za obscenost v katedrali v Linzu

V Linzu v Avstriji sta 13. julija potekali dve dolgi molitveni vigiliji, da bi se odkupili za nespodobnost, ki je bila prikazana v tamkajšnji katedrali. Medtem uničena obscenost prikazuje osebo, ki …More
V Linzu v Avstriji sta 13. julija potekali dve dolgi molitveni vigiliji, da bi se odkupili za nespodobnost, ki je bila prikazana v tamkajšnji katedrali. Medtem uničena obscenost prikazuje osebo, ki rojeva z razkritimi genitalijami, in jo imenuje "Mati Božja".
Trg katedrale je v lasti škofije in ga je težko uporabljati za javno molitev.
Ob 14. uri se je za katedralo zbralo približno 100 ljudi, ki so zmolili več rožnih venčkov. Proti koncu se je pojavil duhovnik iz duhovniške bratovščine svetega Petra in dal blagoslov.
Ob 17. uri je druga skupina molila rožni venec na bližnjem, zelo prometnem križišču v središču mesta (Mozartkreuzung), obrnjena proti katedrali. Organizacija TFP je to molitev razglasila za "dejanje pokore".
Na enem od transparentov je pisalo: "Mednarodno dejanje zadoščenja za bogokletje nad devištvom Device Marije, Božje matere, in tudi našim".
Nespodobnost je ponižanje vsake ženske in vsake matere, ki rodi ali je rodila otroke.
Prevajanje umetne inteligence

Notre-Dame de Paris: Odbor za dediščino zavrnil izdelavo "sodobnih" vitražnih oken

V četrtek je francoska "nacionalna komisija za dediščino in arhitekturo" soglasno glasovala proti načrtu zamenjave nekaterih vitražnih oken v katedrali iz 19. stoletja s šestimi "sodobnimi" [= grdimi]. …More
V četrtek je francoska "nacionalna komisija za dediščino in arhitekturo" soglasno glasovala proti načrtu zamenjave nekaterih vitražnih oken v katedrali iz 19. stoletja s šestimi "sodobnimi" [= grdimi].
Pobudnika projekta oken sta bila pariški nadškof Laurent Ulrich in Emmanuel Macron.
Okna iz 19. stoletja je oblikoval Eugène Viollet le Duc. V požaru NISO bila poškodovana.
Glasovanje je temeljilo na Mednarodni listini za ohranjanje in obnovo spomenikov, znani kot Beneška listina, ki jo je Francija sprejela leta 1965. V njej je priporočeno, da se ne sme uničiti noben del spomenika.
Toda Bernard Blistène, predsednik umetniške komisije, se z glasovanjem ne strinja in bo nadaljeval postopek za "sodobne" vitraže. Izbral je že finaliste za steklene vitraže.
Slika: © LawrenceOP, CC BY-NC-ND, Prevajanje umetne inteligence

Svetovno znani skladatelj nadaljuje boj za sveto mašo

Sir James MacMillan, svetovno znani škotski skladatelj, je na spletni strani Change.org objavil peticijo, v kateri poziva k "odpravi prepovedi tradicionalne latinske maše". MacMillan je skupaj s …More
Sir James MacMillan, svetovno znani škotski skladatelj, je na spletni strani Change.org objavil peticijo, v kateri poziva k "odpravi prepovedi tradicionalne latinske maše".
MacMillan je skupaj s številnimi drugimi predstavniki umetnosti in javnega življenja že 3. julija v pismu za časnik The Times pozval Vatikan, naj preneha s svojo nedavno politiko prepovedi starodavne tradicionalne latinske maše v katoliških župnijah po vsem svetu.
64-letni MacMillan je sin preprostega mizarja. V mladosti je bil kratek čas član Zveze mladih komunistov.
Javnost je nase prvič opozoril leta 1990 s premiero dela za veliki simfonični orkester The Confession of Isobel Gowdie.
Mednarodna odmevnost tega dela je vodila k nadaljnjim odmevnim naročilom. MacMillanov koncert za tolkala Veni, Veni, Emmanuel je postal njegovo najbolj izvajano delo.
Legendarni Mstislav Rostropovič ga je zaprosil tudi za skladbo Koncerta za violončelo, ki ga je Rostropovič premierno izvedel leta 1997.
MacMillanova katoliška vera je …More
sl.news
92

Poljski parlament opravi splav: Abortion kaputt

Poljski parlament je z le tremi glasovi (218 proti 215) zavrnil predlog zakona, ki bi uvedel kruto in nečloveško zakonodajo o splavu. Uvedbo kaznivega dejanja je podpirala večina vladajoče koalicije.…More
Poljski parlament je z le tremi glasovi (218 proti 215) zavrnil predlog zakona, ki bi uvedel kruto in nečloveško zakonodajo o splavu.
Uvedbo kaznivega dejanja je podpirala večina vladajoče koalicije. Zakon je bil zavrnjen zaradi nekaterih politikov iz vladajočega tabora, ki so se pridružili opoziciji in glasovali proti ali pa se glasovanja niso udeležili.
Zakonodaja bi "dovolila" umor otrok do 12. tedna nosečnosti.
Lani jo je predlagala Levica (Levica), ki je del vladajoče koalicije predsednika vlade Donalda Tuska. Tusk je včeraj napovedal, da bo njegova stranka (PO), ki je največja članica koalicije, glasovala za zakon.
Izid glasovanja so opozicijske klopi (PiS) sprejele s stoječimi ovacijami. "Življenje in ustava sta zmagala," je izjavil poslanec Bartłomiej Wróblewski (PiS): "Najbolj vulgaren poskus kršenja ustave po letu 1989, ki otrokom odvzema pravno varstvo pred rojstvom, je bil v Sejmu poražen."
"Ups, zdi se, da imata Donald Tusk in koalicija težave," je zapisal tiskovni predstavnik …More
sl.news
60

EU Poljska: Komunistične metode se vračajo

Med velikim tednom, 26. marca, je poljski režim aretiral očeta Michala Olszewskega, člana Kongregacije duhovnikov Srca Jezusovega (dehonisti). - Duhovnika so aretirali policisti s kapucami in ga takoj …More
Med velikim tednom, 26. marca, je poljski režim aretiral očeta Michala Olszewskega, člana Kongregacije duhovnikov Srca Jezusovega (dehonisti).
- Duhovnika so aretirali policisti s kapucami in ga takoj obsodili na tri mesece začasnega pripora.
- Olszewski je še vedno v zaporu, kjer bo ostal vsaj do septembra, proti njemu pa še vedno ni konkretnih obtožb.
- Proti fundaciji Profeto, katere predsednik je Olszewski, je bil sprožen postopek.
- Katoliška fundacija vodi velik center s 45 sobami, ki 24 ur na dan nudi pomoč otrokom in ženskam, žrtvam nasilja, iz vse Poljske.
- Cilj pregona je odvzeti center podjetju Profeto in ga dati v upravljanje skupini, ki je v skladu z EU.
- Med splošnimi obtožbami zoper Olszewskega so "upravni in vodstveni prekrški", "zloraba pooblastil javnega uslužbenca" in "povzročitev škode v poslovnih poslih". Najvišja zagrožena kazen je 10 let zapora.
- Glavna obtožba tožilstva je, da je fundacija Profeto sodelovala na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev …More
sl.news
108

Škof zagovarja nespodobnost, ki ponižuje Marijo in vsako porodnico

"Umetnica" Esther Strauss, ki je v katedrali v Linzu ustvarila nespodobnost, ki naj bi prikazovala Marijino rojstvo, se "upravičeno" sprašuje, zakaj skrivnost Kristusovega rojstva še nikoli ni bila …More
"Umetnica" Esther Strauss, ki je v katedrali v Linzu ustvarila nespodobnost, ki naj bi prikazovala Marijino rojstvo, se "upravičeno" sprašuje, zakaj skrivnost Kristusovega rojstva še nikoli ni bila upodobljena, piše škof Hermann Gletter iz Innsbrucka v Avstriji na Furche.at.
Njegov komentar ima naslov: "Marija rojeva: Ne lažno sramoto".
Gletter je tudi sam bogokletnik in homoseksualni aktivist.
Kip opisuje takole: "Nagnjena nazaj - in obrnjena stran od gledalca - odpira svoje upognjene noge. Vidna sta njen nabrekli trebuh, velik kot zemeljska krogla, in razgaljeno spolovilo. Upodobljena je v stilizirani okrogli obliki - središče moči, ki sprošča svojo energijo".
"Ali je to res tako šokantno? Ali pa teološko vprašljivo?", sklene monsinjor Glettler svoje teološko smešne domislice.
Na stranskem tiru škof Glettler priznava, da "si skoraj nobena ženska ne želi, da bi bile objavljene takšne njene slike" in da so bila "verska čustva vernikov morda [!] res prizadeta".
Prevajanje umetne …More
sl.news
95

Ali je Janez XXIV. že na poti?

PaixLiturgique.fr je 9. julija objavil profil kardinala Pietra Parolina, Frančiškovega državnega tajnika. Ključne točke. - 69-letni kardinal Parolin se poteguje za mesto naslednjega papeža, v Rimu pa …More
PaixLiturgique.fr je 9. julija objavil profil kardinala Pietra Parolina, Frančiškovega državnega tajnika. Ključne točke.
- 69-letni kardinal Parolin se poteguje za mesto naslednjega papeža, v Rimu pa ga kličejo Janez XXIV.
- Kardinal Parolin je razen svoje kitajske politike naklonjen Ameriki, vendar je proti Trumpu.
- Leta 2018 se je udeležil konference Bilderberg v Torinu, skupine stotih oligarhov in vplivnih osebnosti iz zahodne diplomacije, gospodarstva in politike.
- Aprila 2019 je imel kardinal Parolin dolgo srečanje s približno 50 odvetniki, sodniki in politiki, ki so predstavljali homoseksualni lobi. Pozval je k uzakonitvi homoseksualnih dejanj.
- Njegov sporazum s Kitajsko iz leta 2018 je še vedno tajen. Obnovljen je bil v letih 2020 in 2022, kmalu pa bo ponovno podaljšan. Pakt omogoča kitajskemu režimu, da imenuje škofe. Katoliški škofje so bili odstranjeni. Kardinal Zen je Parolina obtožil "izdaje", ga označil za "človeka majhne vere", ki "prodaja Cerkev komunistični vladi". …More
sl.news
116

Superzvezdnik Casey Cole OFM povzroča razburjenje

Frančiškanski oče Casey Cole je 8. julija na spletni strani Instagram.com objavil videoposnetek, v katerem nastopa v oddaji "America's Got Talent", ameriškem tekmovanju talentov na televizijski mreži NBC. …More
Frančiškanski oče Casey Cole je 8. julija na spletni strani Instagram.com objavil videoposnetek, v katerem nastopa v oddaji "America's Got Talent", ameriškem tekmovanju talentov na televizijski mreži NBC.
Vendar Cole nikoli ni bil gost te oddaje, ki je namenjena preprostim ljudem. Preprosto se je posnel v liturgičnih oblačilih za evharistično mizo in ga pomešal s prizori iz oddaje. Videoposnetek je tako dobro narejen, da preproste misli verjamejo, da se je Coleov nastop v oddaji dejansko zgodil.
Video se začne z vprašanjem enega od sodnikov, kako mu gre. Cole mu odgovori: "Kako se počuti? "Tako slabo mi je, da bi lahko bruhal." Nato se predstavi kot "katoliški duhovnik", zaradi česar občinstvo doživi histerijo. Po še nekaj nesmiselnih vprašanjih začne nastopati. V njej je govora o uvedbi evharistije Novus Ordo in povišanju hostije.
"Posvečenju" hostije sledi še en izbruh navdušene histerije. Konec videoposnetka. Instagram trdi, da si je posnetek ogledalo več kot 10 milijonov ljudi, kar …More
sl.news
101

Požar na stolpu katedrale v Rouenu

Stolp gotske katedrale v Rouenu v Normandiji je gorel. Slike francoskih medijev prikazujejo temne oblake dima. Na stolpu trenutno potekajo gradbena dela. Zdi se, da je požar izbruhnil v četrtek popoldne …More
Stolp gotske katedrale v Rouenu v Normandiji je gorel. Slike francoskih medijev prikazujejo temne oblake dima.
Na stolpu trenutno potekajo gradbena dela.
Zdi se, da je požar izbruhnil v četrtek popoldne. Še vedno poteka obsežna gasilska akcija, vendar je požar pod nadzorom.
Katedrala je bila evakuirana.
Na prizorišču so reševalne službe, ki pomagajo prizadetim.
Prevajanje umetne inteligence
sl.news
80

Novi generalni predstojnik Bratovščine svetega Petra (FSSP)

Petra (FSSP), ki obhaja izključno mašo v rimskem obredu, je za generalnega vrhovnega predstojnika za šest let izvolila p. Johna Berga. Oče Berg, Američan, rojen v Minnesoti, je bil generalni predstojnik …More
Petra (FSSP), ki obhaja izključno mašo v rimskem obredu, je za generalnega vrhovnega predstojnika za šest let izvolila p. Johna Berga.
Oče Berg, Američan, rojen v Minnesoti, je bil generalni predstojnik že med letoma 2006 in 2018. Zadnjih šest let se je vrnil k služenju v župnijah v Providenceu na Rhode Islandu in Omahi v Nebraski.
Berg je nasledil poljskega očeta Andrzeja Komorowskega.
Oče Berg je dejal, da želi "nadaljevati delo zadnjih šestih let v službi bratstva".
Generalni kapitelj duhovniške bratovščine poteka od 3. do 18. julija v njihovem semenišču v Dentonu v Nebraski. Prisotnih je bilo 32 kapucinov.
V naslednjih dneh bodo sledile volitve asistentov in svetovalcev.
Slika: John Berg, FSSP.org, Prevajanje umetne inteligence
sl.news
78

Francoski kardinal: Čudna dekoracija

Škof Ajaccia (Francija), msgr François Xavier Bustillo OFMconv, ki je od septembra 2023 tudi kardinal, bo 14. julija skupaj s 521 drugimi Francozi odlikovan z redom Legije časti. Bustillo bo povišan …More
Škof Ajaccia (Francija), msgr François Xavier Bustillo OFMconv, ki je od septembra 2023 tudi kardinal, bo 14. julija skupaj s 521 drugimi Francozi odlikovan z redom Legije časti.
Bustillo bo povišan v čin "viteza legije časti", kar je najnižji čin. Odlikovanje se civilnim osebam podeljuje dvakrat letno, januarja in julija.
"Počaščen, presenečen in hvaležen sem," režimski mediji navajajo besede škofa Bustilla: "Ne zanima me oblast, ampak služenje vsem." Prelati, ki tako govorijo, so pogosto še posebej neusmiljeni do svojih duhovnikov.
Bustillo je pojasnil, da je duhovnik že 30 let, da služi "Cerkvi in družbi" ter da se trudi biti prisoten "ne le v cerkvenem življenju", ampak tudi "v družbenem, kulturnem, gospodarskem in športnem življenju".
Oznake so nenavadne iz dveh razlogov. Prvič, sprašujemo se, zakaj bi služabnik Cerkve sprejel posvetno nagrado.
Drugič, to odlikovanje je še posebej zavržno, ker prihaja od režima, ki je v Machu 2024 v svojo ustavo (sic) zapisal "pravico" do ubijanja …More

Frančišek: Frančišek: "Nič več mučencev" - zakaj je moral škof oditi

66-letni monsinjor Silvio José Báez, pomožni škof v Managui v Nikaragvi, je leta 2019 zapustil državo in odšel v prisilno izgnanstvo. Preden je bil aprila 2009 imenovan za škofa, je Báez, ki pripada …More
66-letni monsinjor Silvio José Báez, pomožni škof v Managui v Nikaragvi, je leta 2019 zapustil državo in odšel v prisilno izgnanstvo.
Preden je bil aprila 2009 imenovan za škofa, je Báez, ki pripada karmeličanskemu redu, 30 let preživel v Evropi.
Leta 2019 pa je Frančišek pomožnega škofa prosil, naj zaradi lastne varnosti zapusti Nikaragvo, potem ko je prišel v spor z vlado. "Frančišek mi je dobesedno rekel, da ne želi še enega mučeniškega škofa v Srednji Ameriki," je monsinjor Báez povedal za La Gaceta de Salamanca.
Báez zdaj živi na Floridi v Združenih državah Amerike.
Slika: Silvio José Báez © wikicommons, CC BY-SA, Prevajanje umetne inteligence
sl.news
77

25. obletnica ordinacije: Duhovnik praznuje kot techno didžej na Ibizi

Duhovnik Guilherme Peixotoa, na Portugalskem znan kot DJ, bo svojo 25. obletnico duhovništva praznoval v nočnem klubu na Ibizi. Povabili so ga, da 11. julija, sredi glavne sezone na otoku, nastopi kot …More
Duhovnik Guilherme Peixotoa, na Portugalskem znan kot DJ, bo svojo 25. obletnico duhovništva praznoval v nočnem klubu na Ibizi.
Povabili so ga, da 11. julija, sredi glavne sezone na otoku, nastopi kot didžej v klubu Hï Ibiza. Dogodek z naslovom "Afterlife" sovpada s 25. obletnico njegovega posvečenja v duhovnika. "Ne morem verjeti tako velikemu naključju," je zapisal na Instagram.com.
Pred sklepno evharistijo svetovnega dneva mladih (SDM), ki bo poleti 2023 v Lizboni, je zaigral nekaj hrupnih elektronskih zvokov.
Prevajanje umetne inteligence
sl.news
99

Sveta maša: Nadškof San Francisca nasprotuje prepovedi

Nadškof San Francisca monsinjor Salvatore Cordileone je Vatikan de facto prosil, naj ne uvaja novih omejitev za mašo v rimskem obredu, piše NcRegister.com (9. julij). Pohvalil je odprto pismo več kot …More
Nadškof San Francisca monsinjor Salvatore Cordileone je Vatikan de facto prosil, naj ne uvaja novih omejitev za mašo v rimskem obredu, piše NcRegister.com (9. julij).
Pohvalil je odprto pismo več kot 40 britanskih umetnikov, glasbenikov in politikov Frančišku z dne 3. julija, v katerem so zagovarjali mašo, in ga primerjal s podporo pariški katedrali Notre Dame po uničujočem požaru leta 2019.
Med podpisniki je tudi znana aktivistka za človekove pravice Bianca Jagger. Cordileone poudarja apolitično in neideološko naravo peticije: "Zagotovo 'togost' ne more pojasniti tako izjemnega in raznolikega izliva ljubezni do te liturgične oblike".
Njegova ključna misel: sveta maša navdihuje lepoto in je pritegnila podporo celo neverujočih, ki razumejo ključno vlogo lepote pri oblikovanju zahodne civilizacije.
Edini minus: Cordileone, ki ga očitno skrbi za lasten ugled, se postavi v neobstoječo sredino med dvema domnevnima nasprotjema: "Skrbi me, da je nekaj ekstremistov na internetu ustvarilo izkrivljen …More
sl.news
86

Sirija: Zelo nenavadno novomašniško posvečenje v duhovnika

Dva mlada sirska brata dvojčka, oba frančiškana Kustodije Svete dežele, sta bila posvečena v duhovnika v Alepu v Siriji, njunem rojstnem mestu. Oče Johnny in oče George Jallouf sta se po končanem …More
Dva mlada sirska brata dvojčka, oba frančiškana Kustodije Svete dežele, sta bila posvečena v duhovnika v Alepu v Siriji, njunem rojstnem mestu.
Oče Johnny in oče George Jallouf sta se po končanem študiju v Jeruzalemu vrnila v Sirijo, kjer ju je 6. julija posvetil latinski apostolski vikar v Alepu monsinjor Hanna Jallouf.
Monsinjor Jallouf, star 71 let, je tudi frančiškan kustodije Svete dežele in stric obeh bratov. V škofa je bil posvečen šele septembra 2023.
Brata dvojčka sta odraščala v župniji svetega Frančiška v Alepu, kjer sta služila kot ministranta in nato animirala mladinske skupine.
Med obredom posvečenja so bile njune roke maziljene s krizmenim oljem in zvezane s kosom belega platna (manuterge).
Custodia.org piše, da je bila po "starodavnem izročilu" mati novih duhovnikov tista, ki je razvezala platno, posušila roke svojih sinov in jih prvič poljubila, za njo pa še njen mož.
To krpo hrani mati očeta Georgea in očeta Johnnyja in jo bo ob koncu svojega življenja položila med roke. …More