hr.news
198

Motu Proprio ukidanje Summorum Pontificuma GORE je nego što se očekivalo

Franjo je 16. srpnja objavio Motu Proprio sarkastičnog naslova Traditionis Custodes (Čuvari tradicije) o upotrebi rimske liturgije prije "reforme" 1970. godine.

Objavljen je samo na talijanskom i *engleskom jeziku*. Franjo proglašava laži da je Novus Ordo Pavla VI. - što nije nikakav "obred", već gomila liturgijskih pokusa - "jedinstveni izraz" rimskih obreda, čime se proturječi Benediktovoj ideji o dva oblika rimskog obreda.

Od sada dijecezanski biskup - kao i prije Summorum Pontificuma - ponovno diktira liturgijska slavlja svoje biskupije, a "njegova je isključiva nadležnost odobriti upotrebu Rimskog misala iz 1962. u svojoj biskupiji".

Biskup mora utvrditi da katolici starog obreda "ne poriču valjanost i legitimitet [neuspjele] liturgijske reforme, koju je diktirao Drugi vatikanski sabor".

On može odrediti jedno ili više mjesta na kojima se vjernici Starog obreda mogu okupljati, "međutim u župnim crkvama i bez podizanja novih osobnih župa".

Biskup na utvrđenim mjestima mora utvrditi dane na koje su dopuštene stare mise: "Na tim se proslavama čitanja proglašavaju na narodnom jeziku".

Biskupi bi trebali imenovati svećenika za svog izaslanika kojem su povjerena pitanja u vezi s rimskom misom.

Svećenici zaređeni nakon objavljivanja Traditionis Custodesa moraju podnijeti službeni zahtjev prije slavlja rimske mise i "biskup će se obratiti Apostolskoj stolici prije davanja ovog odobrenja".

Svećenici koji već slave rimsku misu moraju od svog dijecezanskog biskupa zatražiti "odobrenje da i dalje uživaju ovu službu".

Staroobredne zajednice "spadaju u nadležnost Kongregacije za institute posvećenog života", koju je vodio antikatolički kardinal Joao Braz de Aviz.

Trenutne odredbe ubuduće će provoditi Kongregacija za božansko štovanje - bedem mržnje prema rimskoj misi - a ne više Kongregacija nauka vjere.

Posljednja točka izričito kaže da je Summorum Pontificum ukinut: "Stare norme, upute, dopuštenja i običaji koji nisu u skladu s odredbama ovog Motu Proprija ukidaju se".

Slika: © Joseph Shaw CC BY-NC-ND, #newsLdhlefmwsd