hu.news
89

Bebörtönzött jezsuita: Segítség nélkül nem tud lábra állni, járni és enni

A 84 éves Stan Swamy jezsuita atyát május 28-án szállították a Taloja központi börtönből az indiai Mumbaiban lévő katolikus Szent Család Kórház intenzív osztályára, miután a fogva tartás alatt elkapta a Covid-ot.

Swamyt, aki modernista, és laikusnak öltözik, tévesen vádolták "maoista terrorizmussal" a dzshárkhandi törzslakókért folytatott politikai aktivizmusa miatt. Október óta van börtönben, és a Bombay Legfelsőbb Bíróság orvosi okokra hivatkozva 15 napos ideiglenes óvadékot engedélyezett neki.

"Stan atya gyenge, de állapota stabil, és úgy tűnik, jó hangulatban van" - mondta Frazer Mascerenhas jezsuita atya az AsiaNews.it-nek (május 29). Swamy vérnyomása csökkent. Jelenleg oxigéntámogatáson van. Segítők nélkül azonban képtelen állni, járni és enni.

A két rab, akik Swamy gondozását végezték, negatív eredményt hozott a Covidra. Swamy május 18-án kapott Covid-19 oltást a börtönben.

Az utolsó meghallgatásán Swamy atya, aki Parkinson-kórban és más, korral járó betegségekben szenved, azt mondta: "Egyre kevesebbet eszem, és a vádlott társaim aggódnak értem". Swamy többször elesett a börtönben, és mindkét fülére halláskárosodásban szenved.

#newsAxvxuwmume