sl.news
35

Motu Proprio odpravlja Summorum Pontificum - vse skupaj JE veliko SLABŠE, kot je bilo pričakovano

Frančišek je 16. julija objavil Motu Proprio s sarkastičnim naslovom Traditionis Custodes (Varuhi tradicije) o uporabi rimske liturgije pred "reformo" iz leta 1970.

Izdan je bil samo v italijanščini in *angleščini *. Frančišek narekuje, da je Novus Ordo Pavla VI., ki je očitno napaka in ni nikakršen "obred", temveč mešanica liturgičnih poskusov, "edinstven izraz" rimskih obredov, kar nasprotuje Benediktovi zamisli o dveh oblikah rimskega obreda.

Odslej je odločitev škofa - tako kot je bilo tudi pred Summorum Pontificum -, da narekuje liturgična praznovanja svoje škofije, in "njegova izključna pristojnost je, da v svoji škofiji dovoli uporabo rimskega misala iz leta 1962."

Škof mora ugotoviti, ali katoličani starega obreda "ne zanikajo veljavnosti in legitimnosti [propadle] liturgične reforme, ki jo je narekoval II. Vatikanski koncil."

Določi lahko en ali več krajev, kjer se lahko verniki starega obreda zbirajo, "vendar to ne sme potekati v župnijskih cerkvah in za to ne smejo biti ustvarjene nove župnije."

Škof mora na teh določenih mestih določiti dneve, ob katerih so dovoljene Stare maše: "Ob praznovanju teh so branja razglašena v ljudskem jeziku."

Škofi naj za svojega delegata imenujejo duhovnika, ki mu bodo zaupane zadeve v zvezi z rimsko mašo.

Duhovniki, ki bodo posvečeni po objavi Traditionis Custodes, morajo pred praznovanjem rimske maše predložiti uradno prošnjo in "Škof se mora posvetovati z apostolskim sedežem, preden podeli to pooblastilo."

Duhovniki, ki že obhajajo rimsko mašo, morajo od svojega škofijskega škofa zahtevati "dovoljenje, da še opravljajo to opravilo".

Stare obredne skupnosti "spadajo v pristojnost Kongregacije za Inštitute posvečenega življenja", ki jo vodi katoliški kardinal Joao Braz de Aviz.

Trenutne določbe bo v prihodnje izvajala Kongregacija za božansko čaščenje - steber sovraštva do rimske maše - in ne več Kongregacija nauka vere.

V zadnji točki izrecno piše, da je Summorum Pontificum s tem razveljavljen,
"Razveljavljene so prejšnje norme, navodila, dovoljenja in običaji, ki niso v skladu z določbami tega Motu Propria."

Slika: © Joseph Shaw CC BY-NC-ND, #newsLdhlefmwsd