hu.news
430

17 év után bezár az Il Sismografo

A 78 éves Luis Badilla december 17-én bejelentette, hogy a IlSismografo.blogspot.com honlapot azonnali hatállyal bezárják.

A blog 2006. december 16-án jött létre, és értékes információk forrása volt egyházi ügyekben, és kisebb mértékben politikai kérdésekben is, ahol túl gyakran reprodukálta a rezsim propagandáját. Ez utóbbi annál is inkább meglepő, mivel a chilei születésű Badilla a CIA által szervezett véres puccsal 1973-ban megbuktatott Salvador Allende szocialista elnök támogatója volt.

A jómódú családból származó orvos Badilla elhagyta az országot, és Rómába jött, ahol a túlélés érdekében különböző munkákat vállalt - a kórházi ápolótól a könyvkereskedőig. Aztán VI. Pál fogadta őt, hogy első kézből tájékozódjon a chilei helyzetről, és munkát ajánlott neki a Vatikáni Rádiónál, ahol hosszú évekig maradt.

Az IlSismografo XVI. Benedek alatt született meg, mint egy félhivatalos napi cikkgyűjtemény, amely a világ minden tájáról származó cikkeket tartalmaz, és amelyet maga Badilla kommentál és háttérinformációkkal lát el. Egyértelműen konformista teológiai irányvonalat követett, ezért - legalábbis kezdetben - nagyon is Ferenchez illeszkedett.

Ám ahogy teltek az évek, Badilla ráébredt a hatalommal való visszaélés, az önkény, az igazságtalanság és a becstelenség mértékére, amelyek Ferenc pontifikátusának védjegyévé váltak.

Néhány héttel ezelőtt Badilla úgy döntött, hogy egészségi állapota miatt bezárja az IlSismografo-t.

AI fordítás