hr.news
262

Franjo poriče da ima rak

"Moji mi liječnici nisu rekli ništa o tome", Franjo je rekao Philipu Pullelli (Reuters.com, 4. srpnja) na pitanje o mogućem raku.

Na pitanje kako je, Franjo se našalio: "Još sam živ!" Rekao je da je pretrpio "mali prijelom" u koljenu s upaljenim tetivnim ligamentom nakon pogrešnog koraka: "Dobro sam, sve mi je bolje". Prijelom je saniran uz pomoć laserske i magnetske terapije.

Franjo je prošle godine odbio operaciju koljena zbog negativnih nuspojava opće anestezije. Odbacuje najave o skoroj ostavci: "Ni na kraj pameti mi nije bilo. Ne u ovom trenutku, ne u ovom trenutku. Stvarno ne!"

Planira posjetiti Kanadu u srpnju i nada se da će nakon toga otputovati u Moskvu i Kijev: "Sada je to moguće." Već je bilo kontakata između ministra vanjskih poslova Parolina i ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova.

Upitan treba li katoličkim političarima koji podržavaju pobačaj dopustiti primanje pričesti, Franjo je odgovorio: "Kada Crkva izgubi svoju pastoralnu narav, kada biskup izgubi svoju pastoralnu narav, to uzrokuje politički problem. To je sve što mogu reći."

Franjo je izbjegavao temu presude Vrhovnog suda SAD-a kojom je poništen pobačaj, rekavši da poštuje odluku, ali da nema dovoljno informacija da o njoj govori iz pravne perspektive.

To je trebao komentirati ne kao pravnik, već kao čovjek.

#newsMqpzkesenw