hu.news
392

Rossz vicc: Ferenc pápa elítéli a "perverziót"

"Kérlek, óvakodjatok a világiasságtól, ez a korrupció kapuja" - mondta Ferenc pápa március 29-én a Pápai Mexikói Kollégium papjainak.

Közönségét bizonyára szórakoztatta ez a figyelmeztetés, mert Ferenc pápa általában csúnya dolgokat szokott mondani azokról, akik "óvakodnak a világiasságtól", mivel a világiasság az ő "erkölcsi" iránytűje.

Ferenc pápa egy bencés szöveget idézett, aki szerint "a lelki világiasság a legnagyobb rossz, ami az egyházzal történhet". Ferenc pápa hozzátette, hogy "Ez még rosszabb, mint azok az idők, amikor a pápáknak ágyasai voltak." Nem magyarázta meg, mit jelent a "lelki világiasság".

Ehelyett tovább zsonglőrködött a "perverzió" kifejezéssel. A perverzió népszerűsítésének világvezetőjeként nem a közfelfogás szerinti szót használta, hanem ehelyett kitért rá: "Ne felejtsük el, hogy a klerikalizmus is perverzió". A valódi perverzióról nem volt mondanivalója.

A "klerikalizmus" alatt "egy bizonyos klerikus hatalmának fenntartására vagy növelésére irányuló politikát" értünk. Ferenc pápa despotizmusa durva példa erre.

Kép: © Mazur, catholicnews.org.uk CC BY-NC-ND, #newsWymhpgfvex