hu.news
118

Mi változik majd a Summorum Pontificum eltörlésével? Semmi!

Bergoglio nem érti a liturgiát, és ezért egyáltalán nem is érdekli - írja a Caminante-Wanderer.Blogspot.com (június 7).

A blog kifejti, hogy Ferenc pápa képtelen érzékelni az egyház természetfeletti dimenzióját és a liturgiában kifejeződő misztériumot: "Számára az egyház csupán egy hatalmi tényező, amely legfeljebb arra hivatott, hogy fenntartson egy bizonyos társadalmi rendet".

Következésképpen a liturgia számára "dekadens és szükségtelen luxus" és indokolatlan "időpocsékolás", és akik szeretik a liturgiát, azoknak szükségszerűen "betegeknek" vagy "mereveknek" kell lenniük - mindenesetre "nem normális emberek".

Caminate érdekes módon megjegyzi, hogy "a helyzet egyáltalán nem változna", ha a Summorum Pontificumot úgy korlátoznák, ahogyan az kiszivárgott: a régi rítusú intézeteket nem érintené, csak az egyházmegyei papokat, amelyeknek a püspökeik engedélyére lenne szükségük, "ami eddig is így volt".

A blog kifejti, hogy "a római rítus engedélyezésének vagy nem engedélyezésének hatalma valójában mindig az egyházmegyés püspök kezében volt", mivel a végrehajtó hatóságnak - az Ecclesia Dei volt bizottságnak - nem volt kényszerítő ereje a norma kikényszerítésére.

Kép: © Joseph Shaw, CC BY-NC-SA, #newsKngrfljzqa