nl.news
461

Argentijnse aartsbisschop: Mis werd een "kinderfeestje"

De oorspronkelijke Latijnse Mis, die hij "de heiligste rite van het katholicisme" noemt, is "gemanipuleerd", schrijft aartsbisschop Hector Aguer, 77, op InfoCatolica (23 juni).

Improvisatie werd geïntroduceerd en schoonheid werd vooral in de heilige muziek afgeschaft, legt Aguer uit, "Gebaren en gedragingen zoals schreeuwen, applaus en dansen werden opgelegd, die volledig vreemd zijn aan de heilige viering".

Franciscus ontsloeg Aguer tien dagen nadat hij de leeftijd van zijn pensioen had bereikt en verving hem door de ghostwriter en kussendeskundige van Francis Victor Manuel Fernandez.

Aguer heeft persoonlijk collega-bisschoppen horen zeggen dat er "geen onderscheid meer is tussen het heilige en het profane," en "dat ze blij waren met deze ontwikkeling."

"Het eenzijdige begrip van de Novus-Ordo Eucharistie als broederlijke bijeenkomst heeft het opofferingsaspect ervan verdoezeld", schrijft Aguer.

Hij merkt dat de Mis soms "een show of een klein kinderfeestje" wordt, waardoor "het geloof tussen haakjes wordt geplaatst en de verwijzing naar God wordt vervangen door de centraliteit en het primaat van de mens".

Afbeelding: Hector Aguer, © wikicommons, CC BY-SA, #newsCcurlwcgwd