Clicks361
hu.news

Ferenc pápa: A női lektorok "doktrínális fejlesztés" és az amazonasi szinódus végső eredménye

A január 11-i Motu Proprio Spiritus Domini kísérő levelében, amely formálisan "engedélyezi" a női lektorokat és az akolitusokat, Ferenc pápa megkülönbözteti a (dőlt) a laikus lelkészségeket és a felszentelt lekészségeket.

Doktrínális fejlődésnek nevezi döntését. A valóságban a nők évtizedek óta de facto akolitusok és lektorok. Az apostoli idők óta a kisebb lektor- és akolitus rendeket csak férfiak töltötték be, és a Szent Rendek szentségéhez kapcsolódtak. Ezeket még mindig a régi rítusban használják, míg az új rítusban a kisebb rendeket megszüntették és "lelkészségekkel" helyettesítették.

A régi rítus kisebb rendjei, valamint a lektor és az akolitus "lelkészségei" nem azonosak. Következésképpen Ferenc pápa a nőkért folytatott szolgálatait csak laikus szolgálatként érti, "szellemi ajándéknak" nevezve. Elválasztja őket a három lelkészségi püspöktől, presbitertől, diakónustól. Így Ferenc pápa mintha kizárná a női diakónusokat.

Helyénvalónak nevezi a nem felszentelt szolgálatok átruházását a nőkre, de megismétli, hogy "az elrendelt szolgálatok tekintetében az egyház semmilyen módon nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy papi felszentelést adjon a nőknek".

A levélben Ferenc pápa a nők hivatalos beiktatását liturgikus szerepekbe az amazóniai zsinat eredményeként mutatja be, amely "jelezte az egyházi lelkészség új útjain való gondolkodás szükségességét”. Ez azonban olyan változás, amely mindent meg akar változtatni.

Kép: © Mazur, CC BY-NC-SA, #newsBwwhzubsvc