Clicks31
sl.news

Svetovalec v Vatikanu: Frančišek je pokazal, da podnebni alarm ni "ideja levice"

Frančišek je v svojih besedah "zelo jasen", da podnebni alarm "ni strankarsko vprašanje", je za levičarski TheGuardian.com (15. januarja) dejal nemški ekonomist Ottmar Edenhofer.

Nekdanji jezuit in profesor ekonomije podnebnih sprememb v Berlinu je bil Edenhofer imenovan za svetovalca vatikanskega dikasterija za spodbujanje celostnega človekovega razvoja.

Edenhofer v Vatikanu načrtuje širjenje ideje o "podnebnih beguncih" in zamisli, da bi morale bogate države, ki so "bolj odgovorne" za toksične izpuste, denar plačevati revnim državam.

Frančišek je po njegovih besedah pomemben vplivnež: "Ne moremo podcenjevati dejstva, da papež v bistvu govori za 1,3 milijardeo ljudi."
Edenhofer je prepričan, da je Frančiškov podnebni apostolat pomemben tudi za evangeličane, ki imajo "velik težavo" pri tem, da podnebne spremembe prepoznajo kot pomembno vprašanje, saj ga vidijo kot neke vrste "zahodnoevropsko levičarsko agendo".

Toda Edenhofer vztraja, da Frančišek "zelo jasno da vedeti", da to ni zgolj "partizansko vprašanje". Pojasnjuje, da "katoliška cerkev" domnevno predstavlja "družbeno konservativne ljudi" in nadaljuje, da je zato "pomembno, da lahko Cerkev s temi ljudmi govori."

Edenhofer je že prenehal upati, da bo uspel prepričati tiste, ki "zanikajo problematiko podnebja", kot je recimo Donald Trump, vendar dodaja, da obstajajo tudi drugi voditelji, "kot so Joe Biden, in tudi voditelji na Kitajskem, ki so o tem prepričani."

Slika: © NAME, CC BY-SA, #newsAyofmvybdj