nl.news
67

Spanje: Vermoorde priester bewoog zich in homoseksuele omgeving

Een 40-jarige Peruaanse man is gearresteerd in Valencia, Spanje, op verdenking van moord op Alfonso Benito López, 80 jaar, voormalig jezuïet en kanunnik van de kathedraal van Valencia.

López werd op 23 januari dood aangetroffen in zijn huis. Sommige kranten meldden dat hij "volledig aangekleed" op zijn bed lag, andere dat hij "alleen gekleed was in ondergoed". Volgens de autopsie stierf López door wurging. Sommige kranten zeiden dat hij was geslagen. De moord vond plaats tussen zondagochtend en maandagavond, toen de portier afwezig was.

Er werden vier overschrijvingen gedaan van de bankrekening van de priester enkele uren voor zijn dood. Onmiddellijk na de moord en later stuurde de verdachte verschillende WhatsApp-berichten vanaf de mobiele telefoon van het slachtoffer, waarin stond dat López een paar dagen van huis zou zijn om wat "persoonlijke zaken" af te handelen. De bedoeling was ook om de indruk te wekken dat hij nog in leven was.

De verdachte, die ook de bankpas van het slachtoffer gebruikte in een plaatselijke bar, werd regelmatig gezien bij López thuis. López beweerde dat hij "criminelen hielp te re-integreren in de maatschappij". Hij rekruteerde deze mannen op straat, meestal parkeerwachters in het centrum van de stad. Ze waren meestal gemarginaliseerd, jong en buitenlands.

López nam ze mee naar huis en bood ze geld, bijna altijd 50 euro, om verschillende reparaties in en om het huis uit te voeren, hoewel hij ze bijna nooit het afgesproken bedrag betaalde. In veel gevallen waren zijn eisen seksueel getint. Naar verluidt kreeg hij bedreigingen van een jongeman aan wie hij mogelijk geld schuldig was.

Levante-EMV citeert "betrouwbare bronnen" die zeggen dat de Peruaan de minnaar van López was. Mensen dicht bij López Benito bevestigden dat de verdachte regelmatig naar het huis van López ging en daar meerdere dagen verbleef. Het was gemakkelijk voor de politie om hem op te sporen omdat hij de mobiele telefoon van het slachtoffer bij zich droeg.

Volgens de lokale media zeiden verschillende mannen dat ze betaald waren om homoseksuele handelingen te verrichten met López, wiens voorliefde om jonge jongens mee naar huis te nemen tot conflicten met zijn buren had geleid. De politie werd meermaals naar zijn flat geroepen. Twee jaar geleden moest de politie bemiddelen tussen hem en een Roemeense jongen van net boven de 20, na een gewelddadige ruzie die ontstond na het verdwijnen van de mobiele telefoon van de priester.

Als gevolg van deze klachten uit de buurt vroeg het aartsbisdom aan López om geen jonge mannen meer mee naar zijn huis te nemen, maar hij was doof voor de instructies van zijn superieuren.

Afbeelding: Alfonso Benito López © Social Networks, AI-vertaling