hu.news
691

Boldog születésnapot: XVI. Benedek nem "engedélyezte" a római misét, Ferenc pápa pedig nem "tilthatja" meg

A Traditionis Custodes kísérőlevélben Ferenc pápa egy rendeletet adott ki, miközben a pápai tekintély egyre csökken, az egyház kormányozhatatlan állapotban van - írja Martin Mosebach német szerző, aki ma tölti be 70. életévét, a FirstThings.com lapon (július 30).

Ferenc pápa lemond az olyan sokat reklámozott elvekről, mint a "meghallgatás", a "gyengédség", az "irgalom", de Mosebach szerint a Traditionis Custodes "vehemenciája" arra utal, hogy "ez az irányelv túl későn jött".

Az ellenálló katolikusok "nem fogják hagyni, hogy jövőjüket elavult ideológiák sötétítsék el" - véli Mosebach, hozzátéve, hogy nem volt jó és nem volt bölcs dolog, hogy a pápai tekintélyt ilyen próbára tegyék.

Emlékeztet arra, hogy a Summorum Pontificum nem "engedélyezi" a római misét, nem ad kiváltságot, hanem kijelenti "hogy a régi mise ünneplése nem szorul engedélyre", mivel "soha nem volt tiltva, mert soha nem is lehetett tiltani.".

Mosebach ezt "a pápa hatalmának rögzített, leküzdhetetlen korlátjának" nevezi, kifejtve, hogy a régi mise "elvileg túl van a pápa tiltó hatalmán".

Következtetése: 2021. július 16. után "minden papnak erkölcsi joga van a régi rítus celebrálására", amelyet soha nem tiltottak meg és nem is lehet megtiltani.

Kép: Martin Mosebach © wikicommons, CC BY-SA, #newsPyyulvowqo