hu.news
236

Háború Dijonban: Minnerath érsek keresi az ürömöt az örömben

Roland Minnerath dijoni érsek becsmérli a Szent Péter Testvériséget (FSSP), hogy igazolja igazságtalan kilakoltatásukat az érsekségéből.

Egy június 17-i, aláírás nélküli nyilatkozatában Minnerath emlékeztetett arra, hogy az első FSSP-papot 1998-ban azzal a - törvénytelen - kikötéssel fogadták be a dijoni érsekségbe, hogy "időről időre" az új rítusban kell társprédikálnia, hogy "ne legyen vízmentes elválasztás" a "két rítus" között. A "társprédikációt" az egység jeleként bemutatni elfogadhatatlan, mert minden pap szabadon választhat, hogy társelnököl-e vagy sem.

Minnerath, aki 2004-ben érkezett Dijonba, azt írja, hogy 2007-ben, amikor az első FSSP-pap távozott, az érsekség azt tervezte, hogy egyházmegyei papokkal tölti fel a régi rítusú templomát, de ez a terv meghiúsult, így az FSSP-nek megengedték, hogy egy másik papot, Xavier Garban atyát küldjön, ismét azzal a törvénytelen feltétellel, hogy az új rítusban kell társprédikálnia, amit meg is tett.

Amikor Garban-t 2010-ben máshová nevezték ki, az érsekség ismét törvénytelenül kért egy FSSP-papot, aki hajlandó volt társelnökséget vállalni. A testvériség nem talált ilyet, így Garban 2016-ig Dijonban maradt. Egy évvel később Garban kiadott egy könyvecskét Krisztus példabeszédeiről, Minnerath érsek előszavával.

A közleményben azt kifogásolják, hogy Garban utódai megtagadják a társprédikációt, amit "a papi és szentségi közösség gesztusának" nevez. Ez ismét a társelnökség jelentésének félreértelmezése.

Egy olyan időszakban, amikor annyi plébánia szűnik meg, Minnerath tovább panaszkodik, hogy a testvéri papok "kvázi parochiális lelkipásztori szolgálatot" építettek ki, és hogy ők nem egy, hanem két papnak felelnek meg!

Azt is kifogásolja, hogy egyes hívek "elutasítják azt, amit ők "konciliárius egyháznak" neveznek" - holott ezt a kifejezést VI. Pál alkotta meg, akit a Vatikán "szentnek" tart.

Képmutató módon Minnerath azt állítja, hogy "a katolikus közösséget nem szabad megosztani" - ez az érv, amelyet a konciliárius egyház csak a hívő katolikusokkal szemben használ.

Minnerath számára minden hiba a testvériséget terheli, "amely kizárta papjait a rendes rítusban való ünneplésből". Ez egy újabb hazugság, hiszen a Testvériség papjai nem is tudják, hogyan kell az új rítusban ünnepelni, ahogyan Minnerath sem képes római misét celebrálni.

#newsIadinkxnvm